Stora arbetsmiljöproblem på departement

REGERINGSKANSLIET2018-09-06

Regeringskansliet måste ta in extern hjälp för att komma till rätta med den dåliga arbetsmiljön på miljö- och energidepartementet. Det kräver Arbetsmiljöverket efter en inspektion, uppger SVT.

Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på miljö- och energidepartementet sedan Saco gjort en anmälan om bland annat kränkande särbehandling och tjänstemän som inte kan leva upp till gällande lagstiftning. Enligt anmälan har missförhållandena lett till bland annat sömnproblem för anställda vid departementet, rapporterar SVT.

Efter att ha genomfört en inspektion kräver Arbetsmiljöverket att departementsledningen vidtar konkreta åtgärder för att lösa problemen. Granskningen har bland annat gett signaler ”om hög sjuknärvaro och kränkande särbehandling”, och att resurserna ”inte räcker till för att verksamheten ska kunna bedrivas i överensstämmelse med gällande lagstiftning”, uppger SVT.

Arbetsmiljöverket kräver att det ska genomföras en undersökning om resurserna är anpassade till kraven, och att en handlingsplan med förslag om åtgärder tas fram. Myndigheten kräver också att departementet anlitar en ”extern sakkunnig expert med dokumenterade kunskaper om arbetsmiljö, i organisationsstyrning och ledarskap”, enligt SVT.

I en skriftlig kommentar till SVT uppger den tillförordnade personalchefen Ann-Sofi Jupiter att departementet kommer att redovisa sina åtgärder för Arbetsmiljöverket i november:

”Att säkerställa en god arbetsmiljö för departementets medarbetare är självklart centralt”, citerar SVT ur hennes skrivelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA