Större risk för fel när människor vistas utomlands

SOCIALFÖRSÄKRING2018-03-29

Risken för felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten är större när det gäller personer som vistas utomlands. Det kan leda till fel ersättning, ökade kostnader och minskad legitimitet för socialförsäkringen, konstaterar ISF i en rapport.

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har gjort en granskning av Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens kontroller av människor som arbetar, bor eller har bott utomlands. Myndigheten har analyserat hur myndigheterna arbetar för att identifiera och reducera risker för felaktiga utbetalningar i så kallade gränsöverskridande situationer. Enligt ISF behöver Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten prioritera gränsöverskridande situationer mer.

”Det är svårt för den enskilde att avgöra under vilka förutsättningar man kan och inte kan ta med sig förmåner utomlands. Myndigheterna behöver på fler sätt än idag sprida information om skyldigheten för enskilda att anmäla förändringar till myndigheterna”, konstaterar projektledaren Niklas Österlund i ett pressmeddelande.

Den ökande internationella rörligheten gör att Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten måste bli bättre på att kontrollera ärenden när människor befinner sig utomlands. En av de främsta utmaning­arna är att identifiera ärenden som rör gräns­över­skrid­ande situationer. Här visar ISFs granskning att myndigheterna oftare skulle behöva samla in ny information som kan påverka vilken rätt till ersättning som den enskilde har.

”Regelverket som påverkar om en person omfattas av svenskt social­för­säk­ringsskydd är komplicerat. Därför är det också viktigt att myndig­heterna genomför kontroller och inte förlitar sig på att enskilda anmäler om de flyttar eller börjar arbeta utomlands”, kommenterar Niklas Österlund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA