Störst stressproblem mellan 30 och 49 år

ARBETSMILJÖ2018-11-28

Närmare en tredjedel av alla förvärvsarbetande svenskar upplever besvär av jobbet. Det är vanligare bland kvinnor än bland män, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket.

Den vanligaste orsaken till besvären, som kan vara både fysiska och psykiska, är för hög arbetsbelastning. Det gäller både för kvinnor och män. Därefter följer påfrestande arbetsställningar och motstridiga krav från arbetsgivaren.

Undersökningen visar också att sysselsatta i åldrarna 30 till 49 år har mer besvär med stressymptom som depression, sömnstörningar och koncentrationssvårigheter, jämfört med både äldre och yngre åldersgrupper.

När det gäller sysselsatta inom statlig sektor, uppger 36 procent av kvinnorna och 26 procent av männen att de har besvär av jobbet. 32 procent av kvinnorna inom statlig sektor som har besvär av jobbet svarar att de har symptom på depression eller utmattningssyndrom.

Rapporten från Arbetsmiljöverket bygger på 12 000 intervjuer med människor som är sysselsatta på den svenska arbetsmarknaden och belyser besvär upplevda under de senaste 12 månaderna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA