Stort sparbeting på Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2019-02-07

Ett växande underskott är orsaken till att Kriminalvården nu dragit i gång ett stort sparprogram. Myndigheten har inte gett besked om personalneddragningar, men enligt STs avdelningsordförande Per Sunneborn går det inte att spara på annat än personalkostnader.

Kriminalvårdens underskott är i dag 560 miljoner kronor och väntas öka kraftigt under 2019 om ingenting görs, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Om och hur de kommande besparingarna kommer att påverka de anställda är ännu oklart, enligt Kriminalvårdens presstjänst. Beslut om neddragningar kommer att tas löpande.

Men STs avdelningsordförande inom Kriminalvården, Per Sunneborn, säger till Publikt att det enda som myndigheten kan spara på är personalkostnaderna:

­– Så mycket pengar går inte att spara på annat än personal. Det går inte att stänga några anstalter eller häkten, för där har vi superfullt.

Att budgeten är ansträngd är inte något nytt problem, förklarar han.

­– Vi har fått nya uppdrag, men inte mer pengar.

Per Sunneborn menar att det är viktigt att kärnverksamheten inte drabbas av besparingarna – något som även generaldirektör Nils Öberg trycker på i myndighetens pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA