Stort ST-underskott förra året

NYHET2003-07-29

ST gjorde förra året av med 36,5 miljoner kronor mer i verksamheten än vad förbundet fick in i medlemsavgifter och andra inkomster.

Av:  Jan-Åke Porseryd

2002 hade ST intäkter på 211 miljoner kronor; 205 miljoner var medlemsavgifter.

Men förbundets verksamhet kostade hela 247,5 miljoner kronor.

Överdraget berodde till stora delar på nysatsningar på ”Det nya ST” inför samgåendet med Försäkringsanställdas Förbund, FF, vid senaste årsskiftet.

Ny egen a-kassa, ST-Direkt, studerandeverksamhet, ny informationsenhet samt behövliga personalförstärkningar var några av nyheterna som kostade extra pengar.

Under fjolåret minskade också STs kapital kraftig på grund av börsraset och värdet av förbundets papper skrevs ned med 117 miljoner kronor.

I den revisionsrapport som Ernst&Young överlämnade till förbundsstyrelsen, i samband med att bokslutet presenterades, pekar man särskilt på just den negativa utvecklingen av förbundets rörelseresultat de senaste fem åren.1998 visade ST ett plusresultat på drygt 15 miljoner kr jämfört med fjolårets minus på 36,5 miljoner.

”För att inte urholka förbundets eget kapital bör verksamheten bedrivas så att det är balans mellan löpande intäkter och kostnader”, skriver revisorerna.

Förbundsstyrelsen har ställt sig bakom en åtgärdsplan för att nå förbundsekonomisk balans.

Målet är att åstadkomma en budgetbalans inom tre år, åren 2003–2005, vilket betyder att medlemsavgifterna helt ska finansiera verksamheten från och med 2006.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA