Strejk på franska slott och museer

FRANKRIKE2009-12-02

I dag, onsdag, har flera världsberömda museer och monument i Frankrike varit stängda på grund av strejk. ”Kulturen håller på att förvandlas till en handelsvara”, säger Didier Alaime, facklig företrädare för CGT.

Triumfbågen vid Champs-Elysées, impressionistmuseet Musée D'Orsay och Centre Pompidou i Paris, liksom flera historiska byggnader som slottet i Carcassonne är stängda.

På Versailles och på Louvren har strejken lett till störningar, men har ändå kunnat hålla öppet.

Enligt facken är det sannolikt att fler institutioner dras in i konflikten under de kommande dagarna.

– Det handlar ju om Frankrikes ansikte utåt. Men bakom kulisserna pågår en nedrustning, säger Didier Alaime i facket CGTs kulturförbund.

Strejken beror på minskade subventioner och regeringens beslut att enbart återbesätta varannan statlig tjänst efter pensionsavgångar.

– Kulturdepartementet lider sedan länge av en kronisk personalbrist. Men nu förvärras situationen avsevärt, säger Didier Alaime.

På Centre Pompidou i Paris inleddes konflikten redan 23 november.

Sju fack står bakom strejken. De hävdar att den regerande högern har brutit med en mångårig kulturpolitisk tradition och vill förvandla landets nationalskatter till en handelsvara.

– President Nicolas Sarkozy framhåller vikten av vårt kulturarv. Men samtidigt minskas de statliga subventionerna och personalen får veta att de måste söka mecenatstöd utifrån. Det innebär att man framförallt måste satsa på kommersiellt gångbara utställningar, säger Didier Alaime.

Enligt facken styrs politiken i dag av en doktrin, som går ut på att minska den offentliga sektorn, oavsett konsekvenserna: Museerna får stänga fler salar, publiken får ett sämre mottagande och övervakningen av värdefulla konstföremål blir bristfällig. Dessutom blir arbetsförhållandena allt tuffare, anser facken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA