Strejk trappar upp konflikt i Turkiet

TURKIET2013-06-05

Protesterna mot den styrande AKP-regeringen fortsätter i oförminskad styrka över hela Turkiet. Turkiska offentliganställdas fackförbund, KESK, går ut i strejk i dag, 5 juni, vilket ytterligare trappar upp konflikten.

Av:  Robin Söderberg

– Demonstranternas krav skiljer sig inte mycket från våra. Vi ser dem som folkliga krav, säger Ali Berberoglu, ekonomiansvarig på fackförbundet KESK.

Förbundet kallade till strejk redan för en knapp månad sedan. Då med anledning av ett nytt lagförslag som man menar hotar såväl anställningstrygghet som lönenivå.

Fokus har nu delvis flyttats efter myndigheternas hårdföra respons på de protester som hundratusentals människor deltar i över hela landet. Hittills har två personer dött, drygt 3 000 personer skadats och ytterligare 3 400 gripits. Protesterna utbröt sedan polis i Istanbul bryskt avbrutit en fredlig demonstration mot att ett grönområde ska ge plats åt ett shoppingcentrum.

– Det här handlar givetvis inte om att två, tre träd ska huggas ned i Istanbul. Premiärministern Tayyip Erdogan försöker skapa en ny politisk och social ordning. Han lägger sig i allt – på vilket sätt vi ska fira första maj, hur många barn en kvinna ska föda, när och var folk kan dricka alkohol. Han har till och med lagt sig i vilken färg på läppstift flygvärdinnor får bära. Rött är numer förbjudet, säger Ali Berberoglu.

– Erdogan är orsaken.

På grund oron i landet har strejken fått stor uppmärksamhet. Ali Berberoglu tror att den kan omfatta så många som en miljon anställda, men de flesta dagstidningar uppskattar antalet deltagare i endagsstrejken till ungefär en kvarts miljon.

– Vi kräver att inrikesministern, guvernören i Istanbul samt stadens säkerhetschef avgår och ställs inför rätta för det kaos, de dödsfall och övriga skador de orsakat, säger Ali Berberoglu.

– Men vi kräver givetvis också att lagförslaget som hotar våra medlemmars trygghet dras tillbaka, tillägger han.

Under det senaste året har regeringen infört en rad förändringar som påverkat turkarnas privatliv. Regeringen genomförde förra året en skolreform som gjort att religiösa skolor nu är jämställda med vanliga. Tayyip Erdogan har talat om att skärpa abortlagstiftningen och minska antalet kejsarsnitt.

När parlamentet i slutet av maj antog en ny skärpt alkohollag, som bland annat förbjuder alkoholförsäljning inom en radie av 100 meter från skolor och moskéer, verkar det ha varit droppen som fick bägaren att rinna över. På sedvanligt manér gick processen oerhört fort – från det att regeringen lade fram förslaget till beslut tog det två veckor.

– Vi säger till regeringen: även om ni är valda av en majoritet av befolkningen och har en majoritet i parlamentet innebär detta inte att ni kan göra som ni vill. Vi kräver att vår frihet och att allas våra mänskliga rättigheter respekteras, säger Ali Berberoglu.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA