Annons:
medlemsvärvning
Fördjupning
AVChristian Örjestål0 kommentarerTyck till!

Studentinformatör: Johanna Blückert

Umeås varmaste vinterdag droppar snö från hustaken. En man blåser i en visselpipa och signalerar att det är fritt fram för snöskottarna på taken att göra sitt jobb. Snömassorna mullrar ned på marken.

Johanna Blückert behöver inte oroa sig för att få någon snö nedskottad på sig. Hon studerar på Programmet för personal- och arbetslivsfrågor vid Umeå universitet och nu sitter hon tryggt inne på STs kansli. Hon är en av STs studentinformatörer, en så kallad STIMF.

Studentinformatörerna är geografiskt spridda från Luleå i norr till Malmö i söder. För många ungdomar är de den första direkta kontakten med ST. Ett stort ansvar vilar på deras axlar och det är upp till studentinformatörerna att kontakten leder till något gott. Helst ett studerandemedlemskap.

– Förhoppningsvis blir de medlemmar. Men det är svårt att veta. Vi har ingen koll på huruvida de verkligen betalar in medlemsavgiften eller ej. Det skulle vara kul att få se vilka som verkligen går med i förbundet. Och hur många de är, säger Johanna Blückert.

Totalt har ST ungefär 1 500 studerandemedlemmar. Under förra året ökade antalet med 114 personer.

STs studentinformatörer är nu  25 stycken till antalet. Men det är en siffra som varierar. Studenter är rörliga och många flyttar på sig. En termin utomlands eller ett sabbatsår betyder ofta att det totala antalet studentinformatörer går upp och ned. Det innebär att organisationen ständigt behöver vara beredd på att rekrytera nya informatörer.

– Det kommer att hända här i Umeå till sommaren. Jag tar examen och den andra studentinformatören kommer också att trappa ned. Vi skulle behöva rekrytera några nya redan nu.

Studentinformatörerna ansvarar för STs studerandeverksamhet vid respektive högskola. Beroende på förutsättningar och ”vad som fungerar” skiljer sig verksamheterna något på de olika högskolorna. I Umeå använder de sig en hel del av bokbord.

– Vi brukar ha det en gång i veckan. Vi delar ut material, svarar på frågor och informerar om vår verksamhet. Dessutom arrangerar vi en hel del föreläsningar och temadagar.

Studentinformatörerna bestämmer vilka aktiviteter som ska genomföras, de bokar lokaler och ser till att marknadsföringen får genomslag. Om de behöver hjälp med att boka en föreläsare kan en ombudsman med ansvar för studerandefrågorna hjälpa till. Men det mesta av jobbet gör de själva.

– Det gäller att anpassa aktiviteterna. Nu på vårterminen – när många studenter snart tar examen – inriktar vi oss på aktiviteter som de kan känna är nyttiga för dem. Det kan vara en föreläsning om hur ett bra CV ska se ut, tips inför anställningsintervjuer, fejkade anställningsintervjuer där de får känna på hur det kan gå till.

Att bli studerandemedlem i ST kostar 100 kronor för hela studietiden. Ingen stor summa pengar men för många studenter känns det främmande att gå med i facket medan de studerar. Det är något de tänker göra då de börjar arbeta. Dessutom står staten som arbetsgivare inte högt i kurs.

– Vi rekryterar inte bara medlemmar till ST – vi marknadsför även staten som arbetsgivare. De flesta rynkar lite på näsan när man nämner staten men då de hör vad staten kan erbjuda så blir de förvånade. De tänker kanske inte på att arbetsplatser som UD och SIDA är en del av staten.

När en student blir medlem hos ST startar en kedja av händelser.

– Det är viktigt för medlemmen att känna sig som en medlem. Efter att de skickat in anmälan om medlemskap måste de få ett snabbt svar. Det har fungerat ganska dåligt tidigare och jag vet att förbundet jobbar med att lösa den frågan. Dessutom vet vi inte vilka som blir medlemmar – det skulle vara bra att kunna träffa dem, att ha välkomstmöten eller på något annat sätt fånga upp dem, göra dem delaktiga i förbundet.

En studentinformatör tjänar mellan 1 000 och 2 000 kronor per månad. Men för Johanna Blückert är inte pengar den enda drivkraften.

– Det är klart att det skulle vara trevligt om ersättningen höjdes. Men jag gör inte det här enbart för pengarna – jag tror på den fackliga idén också. Det är viktigt.

Det bästa med jobbet är kontakten med studenterna och människorna inom ST. Men hon tycker att studerandefrågan borde ges mer tyngd inom förbundet.

– Studentmedlemmarnas inflytande borde stärkas på något sätt. Varför inte med representation i förbundsstyrelsen?

Bli den första att tycka till!
KronofogdenNyhetMellan 25 000 och 30 000 ärenden i kö i väntan på att registreras. Upp mot 80 dagars handläggningstid. Medarbetarna på den enhet inom Kronofogden som jobbar med betalningsföreläggande har det tungt, konstaterar Malin Almkvist Klaesson, STs ordförande på myndigheten.
RiksgäldenNyhetDe senaste två åren har Riksgälden köpt ut medarbetare för minst sju miljoner kronor, uppger Dagens Industri. Relationerna mellan riksgäldsdirektör Hans Lindblad och personalen är ansträngda.
DomstolarnaNyhetAntalet beslagtagna föremål vid tingsrätterna har mer än tiodubblats de senaste sju åren, uppger SVT. Det främsta skälet är att fler tingsrätter har infört säkerhetskontroller, som tidigare inte funnits.
Fördjupning: DistansarbeteFördjupningMöjligheten att jobba hem­ifrån kan underlätta var­dagen för många anställda – men när alla inte är på plats påverkas också kommunikation och arbetsgemenskap. Flera statliga arbetsgivare framhåller vikten av att kolleger träffas i vardagen.
KlimatetNyhetTusentals tyskar klimatstrejkar på betald arbetstid i dag, skriver Dagens Nyheter. 3 200 tyska företag från olika branscher står bakom initiativet Entrepreneurs für future, och många av dem stänger för att låta sina anställda delta i protesterna.
STATENS SERVICECENTERNyhetDatainspektionen har fått in flera anmälningar om att den lönehantering som sköts av Statens servicecenter läcker personuppgifter till obehöriga. Nu inleder myndigheten en granskning av de påstådda incidenterna.
SocialförsäkringarNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan sedan ett överklagande genom felaktig hantering hos myndigheten blivit liggande i nio månader utan att behandlas.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen får som tidigare aviserats extra tillskott i statsbudgeten för nästa år. Men det betyder inte nödvändigtvis att nedlagda lokalkontor återuppstår. ”Däremot har regeringen varit väldigt tydlig gentemot Arbetsförmedlingen om att det måste finnas möjligheter till god service i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetMigrationsverket, Polisen och Kriminalvården är några av de myndigheter som får ökat anslag i regeringens budgetproposition. "För att kunna beta av och snabba på handläggningen behöver Migrationsverket ytterligare resurser", säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATENS SERVICECENTERNyhetStatens servicecenter, SSC, hör till statsbudgetens vinnare med ett tillskott på närmare 140 miljoner kronor. I det ingår resurser för fyra nya servicekontor, men generaldirektören Thomas Pålsson räknar med att det blir fler.
TCONyhetTCO anser att regeringens arbetsmarknadspolitiska satsning i budgeten för 2020 är otillräcklig. TCO saknar bland annat besked om hur högskolor och universitet ska bidra till omställningen på arbetsmarknaden.
STATSFÖRVALTNINGNyhetKvinnorna har gått om männen på de högsta statliga posterna, visar regeringens redovisning i budgetpropositionen. Bland de 199 myndighetscheferna är 104 kvinnor och 95 män.
StatsbudgetenNyhetArbetsförmedlingen får ett tillskott på förvaltningsanslaget för de kommande åren för att ”upprätthålla takten i reformeringen” och ”undvika ytterligare neddragningar” utöver de som redan aviserats, skriver regeringen i ett pressmeddelande dagen innan budgetpropositionen presenteras. ST anser att det är positivt att det kommer ett tillskott – men att summan är för låg.
SocialförsäkringarNyhetDen snabba ökningen av privata välfärdslösningar hotar den svenska modellen, hävdar ekonomen John Lapidus vid Göteborgs universitet i en nyutkommen bok.
JÄMSTÄLLDHETNyhetMetoderna i Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är naiva och ineffektiva, skriver den tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en debattartikel med anledning av Publikts avslöjande att många statliga myndigheter inte lever upp till lagens krav på årliga lönekartläggningar. Enligt Lena Svenaeus är den bristande tillsynen skälet till att lagen inte respekteras.
BiståndNyhetHöstbudgeten kommer att innehålla 175 miljoner kronor extra till Sidas förvaltningsbudget, enligt ett pressmeddelande. Syftet är att säkra ett effektivt bistånd genom bättre kontroll och utvärdering.
DomstolarnaNyhetAntalet kvinnliga domstolschefer har i det närmaste fördubblats de senaste tio åren, uppger Ekot, som tagit del av Domstolsverkets egen statistik.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen kommer få mer pengar till externa aktörer, ytterligare 193 miljoner kronor nästa år. Anslaget kommer sedan att växa undan för undan fram till 2022, uppger Dagens industri.
Brottsförebyggande rådetNyhetStatskontoret ska göra en djupgående granskning av verksamheten vid Brottsförebyggande rådet, Brå, för att analysera hur Brå har använt sina resurstillskott och hanterat förtydligandena av sina uppgifter.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården hotas av åtal för grovt vapenbrott sedan han gripits av polis i Linköping med ett skarpladdat hagelgevär i bilen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
SocialförsäkringarNyhetBåde Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan brister i sin hantering av sanktioner, när personer i etableringsersättningen brutit mot reglerna. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en tillsynsrapport.
REGERINGENNyhetI måndags lämnade Eva Nordmark TCO för att bli ny arbetsmarknadsminister. I dag har hon besökt Arbetsförmedlingens kontor i Ljungby. Den närmaste tiden ska hon ägna sig åt att skapa sig en bild av läget på myndigheten. Hon vill också prioritera arbetsmiljöfrågorna. ”Vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet”, säger hon till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetFinansinspektionen, Skatteverket och tre länsstyrelser föreslås få ett ökat budgetanslag på totalt 42 miljoner kronor med början nästa år. Pengarna ska gå till att bekämpa pengatvätt på olika sätt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
HögskolanNyhetI en internationell jämförelse ger en akademisk utbildning i Sverige lite resultat i lönekuvertet. Det visar OECDs senaste lönerapport Education at a glance 2019, rapporterar Ekot.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetEfter rapporter om arbetsmiljöproblem kallades Myndigheten för arbetsmiljökunskaps generaldirektör Nader Ahmadi till departementet för att förklara sig. Nu ska konsulter hjälpa honom med ledarskapet, skriver tidningen Arbetarskydd.
A-kassaNyhetEnligt en dom från förvaltningsrätten ska semesterersättning räknas med i underlaget för a-kassa. Målet har drivits av LO-TCO Rättsskydd för en medlem i Unionen.
Inspektionen för socialförsäkringenNyhetFör ett par veckor sedan invigde Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, sitt nya huvudkontor i Göteborg. Efter beslutet i januari 2018 om omlokalisering har ISF nu i sin helhet flyttat från Stockholm till Göteborg. 12 av 55 anställda har följt med.
ArbetsrättNyhetFackförbundet Kommunal har anmält Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten har upphävt ett skyddsstopp utan att först kontakta skyddsombudet, skriver Arbetet.
DigitaliseringNyhetEtt gemensamt system för säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte skulle ge stora samhällsekonomiska effekter och nyttor, enligt en rapport som sju statliga myndigheter lämnat till regeringen.
REGERINGENNyhetTCOs ordförande Eva Nordmark lämnar sin post och tar över som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S. Det meddelade statsminister Stefan Löfven, S, på dagens riksmöte.
STATSFÖRVALTNINGNyhetDet blir fyra nya servicekontor i Västerbotten, Dalarna och Värmland, meddelade statsminister Stefan Löfven, S, i sin regeringsförklaring. Kontoren placeras i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
Tweet från Domstolsverket
RättsväsendetNyhetAnslagen till de rättsvårdande myndigheterna höjs med 700 miljoner kronor under 2020. Störst anslagshöjning går till Domstolsverket med 280 miljoner kronor.
ArbetsrättNyhetEn medarbetare vid Arbetsförmedlingen, som tidigare i år fick sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, avskedas från sin anställning. Det har personalansvarsnämnden beslutat, skriver Arbetet.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEtt ökat budgetanslag med 5 miljoner kronor ska hjälpa Arbetsmiljöverket att råda bot på fusk och brottslighet i arbetslivet. Pengarna ska gå till myndighetens inspektionsverksamhet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
TULLVERKETNyhetDet kommande budgetförslaget innehåller en permanent ökning av Tullverkets anslag med 110 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att förhindra att vapen kommer in i landet, uppger SVT.