Annons:
medlemsvärvning
Fördjupning
AVChristian Örjestål0 kommentarerTyck till!

Studentinformatör: Johanna Blückert

Umeås varmaste vinterdag droppar snö från hustaken. En man blåser i en visselpipa och signalerar att det är fritt fram för snöskottarna på taken att göra sitt jobb. Snömassorna mullrar ned på marken.

Johanna Blückert behöver inte oroa sig för att få någon snö nedskottad på sig. Hon studerar på Programmet för personal- och arbetslivsfrågor vid Umeå universitet och nu sitter hon tryggt inne på STs kansli. Hon är en av STs studentinformatörer, en så kallad STIMF.

Studentinformatörerna är geografiskt spridda från Luleå i norr till Malmö i söder. För många ungdomar är de den första direkta kontakten med ST. Ett stort ansvar vilar på deras axlar och det är upp till studentinformatörerna att kontakten leder till något gott. Helst ett studerandemedlemskap.

– Förhoppningsvis blir de medlemmar. Men det är svårt att veta. Vi har ingen koll på huruvida de verkligen betalar in medlemsavgiften eller ej. Det skulle vara kul att få se vilka som verkligen går med i förbundet. Och hur många de är, säger Johanna Blückert.

Totalt har ST ungefär 1 500 studerandemedlemmar. Under förra året ökade antalet med 114 personer.

STs studentinformatörer är nu  25 stycken till antalet. Men det är en siffra som varierar. Studenter är rörliga och många flyttar på sig. En termin utomlands eller ett sabbatsår betyder ofta att det totala antalet studentinformatörer går upp och ned. Det innebär att organisationen ständigt behöver vara beredd på att rekrytera nya informatörer.

– Det kommer att hända här i Umeå till sommaren. Jag tar examen och den andra studentinformatören kommer också att trappa ned. Vi skulle behöva rekrytera några nya redan nu.

Studentinformatörerna ansvarar för STs studerandeverksamhet vid respektive högskola. Beroende på förutsättningar och ”vad som fungerar” skiljer sig verksamheterna något på de olika högskolorna. I Umeå använder de sig en hel del av bokbord.

– Vi brukar ha det en gång i veckan. Vi delar ut material, svarar på frågor och informerar om vår verksamhet. Dessutom arrangerar vi en hel del föreläsningar och temadagar.

Studentinformatörerna bestämmer vilka aktiviteter som ska genomföras, de bokar lokaler och ser till att marknadsföringen får genomslag. Om de behöver hjälp med att boka en föreläsare kan en ombudsman med ansvar för studerandefrågorna hjälpa till. Men det mesta av jobbet gör de själva.

– Det gäller att anpassa aktiviteterna. Nu på vårterminen – när många studenter snart tar examen – inriktar vi oss på aktiviteter som de kan känna är nyttiga för dem. Det kan vara en föreläsning om hur ett bra CV ska se ut, tips inför anställningsintervjuer, fejkade anställningsintervjuer där de får känna på hur det kan gå till.

Att bli studerandemedlem i ST kostar 100 kronor för hela studietiden. Ingen stor summa pengar men för många studenter känns det främmande att gå med i facket medan de studerar. Det är något de tänker göra då de börjar arbeta. Dessutom står staten som arbetsgivare inte högt i kurs.

– Vi rekryterar inte bara medlemmar till ST – vi marknadsför även staten som arbetsgivare. De flesta rynkar lite på näsan när man nämner staten men då de hör vad staten kan erbjuda så blir de förvånade. De tänker kanske inte på att arbetsplatser som UD och SIDA är en del av staten.

När en student blir medlem hos ST startar en kedja av händelser.

– Det är viktigt för medlemmen att känna sig som en medlem. Efter att de skickat in anmälan om medlemskap måste de få ett snabbt svar. Det har fungerat ganska dåligt tidigare och jag vet att förbundet jobbar med att lösa den frågan. Dessutom vet vi inte vilka som blir medlemmar – det skulle vara bra att kunna träffa dem, att ha välkomstmöten eller på något annat sätt fånga upp dem, göra dem delaktiga i förbundet.

En studentinformatör tjänar mellan 1 000 och 2 000 kronor per månad. Men för Johanna Blückert är inte pengar den enda drivkraften.

– Det är klart att det skulle vara trevligt om ersättningen höjdes. Men jag gör inte det här enbart för pengarna – jag tror på den fackliga idén också. Det är viktigt.

Det bästa med jobbet är kontakten med studenterna och människorna inom ST. Men hon tycker att studerandefrågan borde ges mer tyngd inom förbundet.

– Studentmedlemmarnas inflytande borde stärkas på något sätt. Varför inte med representation i förbundsstyrelsen?

Bli den första att tycka till!
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön. Det skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt näringsliv, i en gemensam debattartikel.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor. Det framgår av en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, enligt studien.
RegeringenNyhetRegeringen KU-anmäls nu av riksdagsledamoten Ali Esbati, V, för sin hantering av Arbetsförmedlingen. Han menar att regeringens agerande är oansvarigt och därför bör granskas av konstitutionsutskottet.
SCBNyhetEfter att det externa konsultföretaget Evry orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, avslutar nu Statistiska centralbyrån, SCB, samarbetet successivt. Exakt hur avvecklingen ska gå till förhandlar man om. ”Det här är en stor fråga för oss som jobbar på SCB”, säger Ulla Ekander Liew, STs vice ordförande inom SCB, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetEn intern granskning visar stora brister i Arbetsförmedlingens hantering av arbetsgivare som söker personal för subventionerade anställningar. Sju av tio får ingen återkoppling inom fyra veckor, uppger SVT.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare dömdes för tjänstefel i Värmlands tingsrätt efter att en man avlidit i arresten. De hade missat en del av tillsynen, enligt domen. I rätten vittnade anställda om brister i rutiner och internutbildning. Det lokala facket efterlyser arbetsgivaransvaret. ”Det är synd att de här individerna drabbas när någon annan har ansvar för säkerheten”, säger STs klubbordförande Ofle Mohamed till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontroll av deltidsarbetslösas arbetslöshetsersättning är bristfällig. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.
BiståndNyhetStatskontoret och Ekonomistyrningsverket, ESV, får regeringens uppdrag att utreda biståndsmyndigheten Sidas effektivitet, ledning, styrning och uppföljning. Uppdraget ska vara klart om ett år.
BOLAGSVERKETNyhetEtt ökande antal aktiebolag och en överskattning av hur många företagare som skulle använda ett nytt digitalt system har gjort att Bolagsverkets handläggningstider för företags årsredovisningar har skjutit i höjden. ”Personalen har varit högt belastad under en längre tid nu”, säger STs avdelningsordförande Marica Hammarlund till Publikt.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket sedan myndigheten i ett år och åtta månader underlåtit att underrätta en asylsökande om att hans ansökan om uppehållstillstånd avslagits.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetStatens institutionsstyrelse, SiS, har betalat ut fel ersättning för övertid på minst fyra ungdomshem. För vissa anställda kan det ha blivit fel under mer än två år tillbaka i tiden. ”Arbetsgivaren tittar nu på hur mycket pengar det handlar om”, säger Jenny Kingstedt, ledamot i STs avdelningsstyrelse, till Publikt.
DigitaliseringNyhetAllt fler offentliga aktörer erbjuder inloggning med hjälp av e-legitimation. Åtta av tio av de statliga myndigheter som har omfattande medborgarkontakt erbjuder inloggning, skriver Myndigheten för digital förvaltning i en ny rapport.
ArbetsförmedlingenNyhetFler möten med arbetsförmedlare ökar arbetssökandes möjligheter att hitta ett jobb. Det visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ArbetsmiljöNyhetMer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.
SKOLVERKETNyhetFler ansökningar än väntat gör att personalen som handlägger lärarlegitimationer på Skolverket är ombedda att jobba över. I första hand gäller övertid på helger under månaderna fram till årsskiftet. ”Det är klart man känner stress när vi har längre handläggningstider”, säger handläggaren Samira Said, förtroendevald inom ST, till Publikt.
LönerNyhetFem fackförbund i industrin kräver löneökningar på tre procent, eller minst 530 kronor mer i månaden. Arbetsgivarföreträdare beskriver kravet som orealistiskt.
ArbetsförmedlingenNyhetDet är dags att några vuxna i rummet kliver in och kräver ett omtag i processen kring Arbetsförmedlingens reformering, skriver Lars Calmfors i en debattartikel i Dagens Nyheter.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär ett skyddsombud beskrev hur Arrivas personal i Skåne bland annat avstått dryck eller använt buskar vid stationen om det kniper, beslutade Arbetsmiljöverket att de har rätt till toalettpaus efter maximalt två och en halv timme. Det fick tågbolaget att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.
RättsväsendetNyhetMindre än varannan svensk har förtroende för rättsväsendet som helhet, visar Brottsförebyggande rådets, Brå, senaste undersökning. Bara var tredje uppger att de har förtroende för Kriminalvården. Förändringen jämfört med föregående år är liten.
ArbetsförmedlingenNyhetAutomatiska funktioner och digital samverkan är centrala i den nya modell för Arbetsförmedlingens arbete som myndigheten skisserar i sitt förslag till regeringen. Bland annat vill myndigheten robotisera bedömningen av hur långt arbetssökande står från arbetsmarknaden. Systemet för ersättning till fristående aktörer föreslås få både en grundersättning och en resultatbaserad del.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens egna förslag om hur myndigheten ska arbeta i framtiden väcker skepsis från fackligt håll. ”Jag tror inte det går att genomföra det här inom den här tidsperioden”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, till Publikt. Han hoppas att politikerna ska inse att de går för fort fram med reformeringen av myndigheten.
SkolverketNyhetMer än 1 500 nya lärare har fått vänta mer än de fyra månader som regeringen satt som maxgräns för att få ut sin lärarlegitimation, enligt Ekot. Skolverket förklarar väntetiden med att ansökningarna är fler än beräknat.