Annons:
TEKNIKSTRUL
På jobbet
AVSofia Brax0 kommentarerTyck till!

Supportens bästa tips

Att förstå varför maskinerna beter sig som de gör kan vara svårt – men det gör vardagen lättare. Och många teknikproblem går att undvika. ST Press frågade Peter Andersson på Skatteverkets IT-avdelning och Clas-Göran Holm på Logica om deras bästa råd när tekniken trilskar.

Gilla läget

- Säkerhetsuppdateringar kan vara störande, men görs de på dagen har de troligen bedömts som mycket viktiga. Väg störningen mot vad det skulle kosta att få virus, förlora all data, få installera om din dator – kanske få hela nätverket utslaget.

- Går det långsamt att skicka och ta emot mejl beror det oftast på virusskanning, särskilt om det är bifogade filer. Se ovan.

- Nödvändiga uppdateringar i systemet görs ofta i samband med uppstart och inloggning, och då kan det ta väldigt lång tid att starta datorn. På många statliga arbetsplatser ska datorn också ladda hem de applikationer som just du behöver, för att du ska kunna jobba från vilken dator som helst.

Starta om

Det låter stenålders, men att starta om datorn är fortfarande det enskilt bästa knepet.

- Om datorn har hängt sig är det ofta en liten del av ett program som låst sig, och släpper inte förrän man startar om.

- När din dator inte fungerar beror det ibland på att du ännu inte fått de nödvändiga uppdateringarna som supporten har skickat ut. Och de installeras bara i samband med om-/uppstart.

- Även om policyn är att ha datorn på dygnet om, starta ändå om den varje dag, förslagsvis i samband med hemgång, då kostar det ingen tid. Skjuter du för länge på omstarten, bildats köer av uppdateringar så att det tar ännu längre tid.

Samarbeta med supporten

- Läs noga felmeddelanden på skärmen innan du ringer.

- Läs internmeddelandena om planerade driftsstörningar. Då kan du lättare planera ditt arbete, och slipper onödiga samtal till supporten.

Försvunna dokument

- Spara på servern, där säkerhetskopieras allt under natten. Det gäller däremot sällan den lokala hårddisken.

- Om du ändrar i dokument du
fått via mejlen, glöm inte att spara dem på ett nytt ställe, annars försvinner ändringarna när du stänger av.

- Går det inte att öppna ett dokument genom att klicka på det, prova i stället att öppna programmet och öppna genom det.

Plötsliga omstarter

- Händer det oftare än en gång i månaden, ring support. Spara ofta.

- Lägg märke till om det inträffar i samband med att du anslutit någon ny hårdvara: en webbkamera, usb-minne eller skrivare. Då kan det bero på en drivrutin­krock.

- Ibland beror det på att hårddisken är dålig. Då har det en tendens att bli värre och värre.

Skrivarstrul

- Det vanligaste är att felet finns hos själva skrivaren. Börja där.

- Papperstrassel orsakas ofta av att man ruckat på guiderna som ska hålla pappret på plats.

- Ett annat vanligt fel är att man inte valt skrivare för sin utskrift.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.