Svagt stöd för Sterka i högskolan

EXTRAKONGRESS2018-05-18

Bara 3 av 70 var för namnbyte från Fackförbundet ST till Fackförbundet Sterka när ST-företrädare inom universitets- och högskoleområdet samlades till ordförandekonferens. Flertalet vill ha kvar Fackförbundet ST, och i andra hand Publikt, säger avdelningsordförande Annika Aronsson.

Nästa vecka har ST extrakongress för att fatta beslut i namnfrågan. Förbundsstyrelsen föreslog redan för ett år sedan att förbundet ska byta namn från Fackförbundet ST till Fackförbundet Sterka, men opinionen på förra årets extrakongress var långt ifrån enig och det blev en återremiss.

Det var ST inom universitets- och högskoleområdet som då föreslog återremiss, och avdelningen har sedan dess haft en hel del diskussioner.

– Många sektioner har haft möten och enkäter, säger avdelningsordförande Annika Aronsson. På vissa håll har intresset varit lågt, och många ser inte vitsen med att byta namn.

I förslaget till extrakongressen finns två alternativa namn, Fackförbundet Sterka och Fackförbundet Publikt. På Göteborgs universitet har omkring 350 ST-medlemmar svarat på en enkät om namnfrågan. Knappa fyra procent vill byta till Sterka och tretton procent till Publikt. De övriga vill behålla ST.

Även STs avdelningsstyrelse har efter den förnyade diskussionen landat i att förorda att förbundet behåller sitt nuvarande namn. Om valet står mellan att Publikt och Sterka föredrar avdelningsstyrelsen Publikt.

– Publikt har seglat upp och verkar vara ett ganska starkt förslag, säger Annika Aronsson. Men oavsett vad extrakongressen beslutar behöver vi göra en lansering, kommunicera vårt varumärke och jobba för att göra förbundet synligt. Det är exempelvis väldigt viktigt att visa vår värdegrund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

namnbyte
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA