Svårare att motivera medlemskapet i ST

DEBATT: FACKET2012-10-16

Det har blivit allt svårare att motivera ett medlemskap i facket, skriver Christina Söderman, i ST inom Försäkringskassan. Det började med övergången från generella löneökningar till revisioner med lokala, individuella påslag.

Jag har varit medlem i facket sedan mitt första jobb och alltid trott på de fackliga organisationernas betydelse. Under en lång period var jag också förtroendevald. Men den utveckling som skett de senaste tio till femton åren har fått mig att vackla i min övertygelse.

Det började med övergången från generella löneökningar till revisioner med lokala, individuella påslag. Det gick att acceptera med hänsyn till att förutsättningar och arbets­innehåll är olika. Hela tiden fanns ändå generella inslag, hantering av hela yrkes­grupper och befattningar, individgarantier med mera.

Sedan kom medbestämmandeavtal eller samverkansavtal som motiverades med att den anställde ska kunna utöva inflytande på sin egen nivå i organisationen. En god tanke, men i praktiken blev det inte så mycket av det. Mbl-förhandlingarna tynade bort och individen och gruppen fick på egen hand hantera frågorna med chefen. Maktförhållandet mellan arbetsgivare och anställd är aldrig helt jämlikt. Den fackliga förhandlaren kunde hantera frågorna på ett mer neutralt sätt.

Den pågående diskussionen om löne­sättande samtal, sifferlösa avtal och avtal utan tidsgräns uppfattar jag som »spiken i kistan« för de fackliga organisationerna. De riskerar att bli intresseorganisationer och försäkringsinrättningar utan konkreta möjligheter att stötta medlemmar som kollektiv.

Som medlem får jag rabatt hos försäkringsbolag, kan boka vissa semesterboenden och lite annat. Samma möjligheter finns hos Coop, Ica, Statoil och banker. Det är inte vad jag efterfrågar som ST-medlem.

Jag är fortfarande medlem av historiska och solidariska skäl men det är inte längre självklart.

Det är möjligt att samhällsutvecklingen och individualiseringen gör att detta är enda vägen, men det blir betydligt svårare att motivera ett medlemskap.

 

Christina Söderman, medlem i ST inom Försäkringskassan

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Mats-Åke Morit… (ej verifierad) mån, 10/22/2012 - 14:10
Fackförbundet ST och OFR får inte ge vika för Arbetsgivarverket och acceptera tillsvidare sifferlösa avtal med lönesättande samtal som enda förhandlingsmodell - den dagen det sker blir det fackliga arbetet något helt annat än idag. I så fall ser jag framför mig att facket blir någon som bevakar lag men som hjälplöst kommer att få se kollektivavtal efter kollektivtavtal vittra bort och försvinna. Att kämpa för att så inte sker är det främsta skälet till att vara medlem och värva nya medlemmar! MBL gäller än och om avtal finns som kringskär den så måste de sägas upp, det måste finnas en klar skiljelinje mellan när samverkan ska ske och när MBL-förhandling ska påkallas. Det går att formulera samverkansavtal som tar tillvara fördelarna med samverkan utan att sälja ut MBL. Löneförhandlingarna går i stor utsträckning mot lönesättande samtal och om de inte fungerar måste varje avdelning som ser detta reagera och söka hjälp av förbundet för att hitta vägen tillbaka till fungerande förhandlingar, där vi får resultat som ger löneutveckling till alla medlemmar och där löner uppfattas som rättvist satt på kända grunder - allt annat är oacceptabelt.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA