Svårare för staten att rekrytera högutbildade

ARBETSMARKNAD2020-01-22

Arbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.

Enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer för hösten 2019 har chefsbristen minskat från 17 till 6 procent. Också andelen myndigheter som har svårt att behålla personal har minskat från nästan varannan till drygt var tredje.

”Det är svårt att entydigt säga hur den svagare konjunkturen påverkat statens kompetensförsörjning. Den generella bristen ökar vilket är tvärtemot trenden på arbetsmarknaden i stort. Samtidigt finns i undersökningen indikatorer som visar att statens kompetensförsörjning blivit lättare”, kommenterar chefsekonom Roger Vilhelmsson i ett pressmeddelande.

Men bristen på högutbildade sökande till staten är enligt barometern mycket utbredd. Fyra av tio medlemmar i Arbetsgivarverket uppger att det är brist på högutbildade sökande, framför allt inom IT-området och i synnerhet inom systemutveckling.

”Bristen på IT-kompetens är naturligtvis problematisk med tanke på digitaliseringen av statsförvaltningen. Däremot ser vi att bristen generellt sett inte haft någon stor påverkan på verksamheterna. 90 procent av de verksamheter som haft brist uppger i rapporten att påverkan varit liten”, konstaterar utredaren Anna Araskog.

Fler myndigheter har sagt upp personal det senaste halvåret samtidigt som färre anser att det är svårt att behålla sin personal. Under våren 2019 uppgav nästan varannan myndighet att de haft svårt att behålla personal. Den andelen har minskat till 33 procent i höstens undersökning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA