Svenska modellen har slagit igenom

FÖRDJUPNING: FORSKARE2010-11-23

Bemanningsbranschen hotar inte den svenska modellen. Den har blivit en naturlig och legitim del av arbetsmarknaden, säger forskaren Lars Walter.

Ett hot mot den fasta anställningen. Det är en ofta yttrad kritik mot bemanningsbranschen. Lars Walter från Handels­högskolan på Göteborgs universitet forskar om nya aktörer på arbetsmarknaden. Han tror inte att fasta anställningar kommer att försvinna, tvärtom har branschen anpassat sig efter den svenska arbetsmarknaden.

Del av svenska modellen

– I Sverige är bemanningsbranschen helt integrerad i den svenska modellen, med kollektivavtal och garantilön, säger Lars Walter.

Att använda bemannings­företag sägs ofta vara ett sätt att gå runt lagen om anställningsskydd, las. Exempelvis kan de som är inhyrda jobba på samma arbetsplats i flera år, utan att få fast anställning.

– Men man går inte runt las. De lasas in på bemannings­företaget efter samma regler och får fast anställning där, säger Lars Walter.

Hans forskning visar att garantilönen styr bemanningsföretagen till att bara rekrytera folk som de vet att de kommer att kunna hyra ut.

– Bemanningsföretagen opererar på en marknad som är mindre reglerad, det är tillgång och efterfrågan som styr, säger Lars Walter.

Sjuksköterskor är en efter­frågad yrkesgrupp och de lyckas ofta få bättre villkor. Men inom andra yrken, där det finns fler arbetssökande än jobb, blir villkoren sämre.

»Jäkla liv på nittiotalet«

En facklig invändning är just de osäkra villkoren. Den oron växte när branschen expanderade efter avregleringen av arbetsförmedlingsmonopolet 1993.

– Det var ett jäkla liv om bemanningsföretag på nittio­talet. Inhyrd personal kallades för slavarbetare, säger Lars Walter.

Det dröjde fram till 2000 innan både arbetare och tjänstemän i bemanningsföretag fick kollektivavtal med garanti­lön, vilket lugnade kritiken. Lars Walter tror inte att branschen kommer att ses som lika kontroversiell framöver.

– Jag tror att bemanningsbranschen är ett etablerat fenomen som är här för att stanna. Men jag tror inte att den kommer växa överdrivet mycket.

Inlagt av Lage Lagersson (ej verifierad) lör, 01/15/2011 - 14:24
Resonemanget i artikeln tar sikte på helt fel sak när man säger att bemanningsföretag inte rundar LAS. Det är riktigt att den som arbetar länge på ett bemanningsföretag kan LASas in och få en tillsvidareanställning.
Problemet är när arbetsgivare säger upp den egna personalen och kringgår deras återanställningsrätt genom att ta in bemanningsföretag på arbetsuppgifter som de sparkade hade kunnat få återanställning till.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA