Svenska modellen i fara

DEBATT2005-09-27

Moderaternas ledare Fredrik Reinfeldt har lyckats ena oppositionen om att chockhöja a-kassan vid en borgerlig valseger.

Detta skulle, förutom den ekonomiska belastningen för våra medlemmar, medföra en omprövning av den svenska modellen.

Orsaken till detta är att den svenska modellen bygger på jämnstarka parter på arbetsmarknaden.

Detta i sin tur kräver en hög facklig organisationsgrad.

Effekten av en chockhöjning av a-kassan skulle självklart bli att många medlemmar av ekonomiska skäl skulle välja att enbart vara med i a-kassan, och detta skulle i sin tur resultera i att organisationsgraden drastiskt skulle sjunka.

Sverige och hela Norden präglas av en internationellt hög organisationsgrad, runt 80 procent. Detta kan jämföras med övriga Europa där det varierar ifrån tio procent till runt 40 procent.

Ska de fackliga motparterna fortsatt kunna vara garanter för de kollektivavtal man tecknar, och därmed medverka till en konfliktfri och därmed lugn avtalsperiod som naturligtvis långsiktigt gynnar både näringsliv och samhälle krävs en fortsatt hög organisationsgrad.

Även de samverkansavtal som parterna ute på myndigheter och bolag har tecknat kräver jämnstarka parter som kan ta ansvar för avtalens innehåll.

Det som inte går ihop är moderatledarens tal om vikten att stärka kollektivavtalens ställning och samtidigt vilja genomföra ovanstående förändring.

Lars Hedin

Ordförande i ST inom SMHI

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA