Svenskt nej till arbetsmarknadsbyrå i EU

EU2018-12-07

Trots att hon ville säga ja lydde arbetsmarknadsminister Ylva Johansson riksdagens order och röstade nej när EU-länderna beslutade att bilda en gemensam arbetsmarknadsbyrå. Nu oroas hon över att Sverige inte ska få något inflytande när frågan går vidare, skriver SvD.

När EUs arbetsmarknadsministrar i torsdags röstade om införandet av Europeiska Arbetsbyrån, ELA, var det bara två länder som sade nej: Sverige och Ungern.

”En bred majoritet av riksdagen valde att vi skulle ställa oss utanför. Då har jag att följa det”, kommenterade Ylva Johansson röstningen, enligt Altinget.

Regeringen stödjer förslaget, även om de är tveksamma till vissa delar, till exempel kostnaden på 500 miljoner euro per år. Men Ylva Johansson hade velat rösta ja för att ha större inflytande när frågan ska slutbehandlas med EU-parlamentet.

”Nu har vi ju inte ställt oss bakom den allmänna inriktningen så då har vi mycket begränsat inflytande i den fortsatta processen”, beklagade ministern efter mötet i Bryssel, enligt SvD.

Syftet med ELA är att informera om rättigheter och skyldigheter och att underlätta samarbetet mellan medlemsländerna när det gäller utstationering, alltså arbete i andra medlemsländer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA