Sverige kan bli bättre på digital förvaltning

DIGITALISERING2020-03-04

Sverige är bra på digitalisering, men hör inte till de bästa i klassen, enligt en granskning från Myndigheten för digital förvaltning, Digg. Inom vissa områden ligger Sverige efter jämförbara länder.

Digg har gått igenom fyra internationella jämförelser av den digitala förvaltningen i olika länder. Rapporten visar enligt ett pressmeddelande att Sveriges prestationer är bra, men ojämna. Sverige är ofta med i toppen, men aldrig bäst.

När det gäller öppna data presterar Sverige genomgående mycket dåligt i internationell jämförelse, enligt Diggs sammanställning. Det sänker Sveriges totala rankning.

”Hantering av data är en central fråga och den stora möjliggöraren för en effektiv och ändamålsenlig digital förvaltning. Sveriges dåliga placering när det gäller arbetet med öppna data sätter fingret på behovet av att vi börjar arbeta mer aktivt med detta”, kommenterar Arvid Perbo, analytiker på Digg, i ett pressmeddelande.

En av de allra viktigaste förutsättningarna för att Sverige ska kunna ta nästa steg i utvecklingen av den digitala förvaltningen är att data betraktas som en strategisk resurs, konstaterar Digg.

När det gäller digital offentlig service ligger Sverige bra till, enligt Diggs rapport. Men trots goda förutsättningar når den svenska förvaltningen inte det absoluta toppskiktet i någon av mätningarna. Enligt Digg beror det på att andra jämförbara länder presterar väldigt bra, snarare än på att Sverige presterar dåligt. Sammantaget hamnar Sverige på en åttonde plats i Europa när det gäller digital offentlig service. Danmark ligger i topp, följt av Finland, Estland, Norge, Malta, Portugal och Nederländerna.

”Det behövs därför åtgärder för att Sverige ska kunna nå målet att bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter och på så sätt skapa en än mer innovativ, samverkande och effektiv offentlig sektor med hög kvalitet”, skriver Digg i sitt pressmeddelande.

Enligt rapporten är digitaliseringen av den offentliga förvaltningen i Sverige ofta inriktad på de enskilda aktörernas behov. En förklaring är enligt Digg att organisationen av vår offentliga förvaltning inte ger incitament att se till helheten. Regeringen borde därför vara extra tydlig i sin styrning för att få aktörerna att arbeta utifrån förvaltningens samlade intresse, även om de enskilda aktörernas egen verksamhet inte alltid gynnas, anser Digg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA