Sverige kan inte betala avgiften

SMHI2003-09-05

Sverige är skyldiga den europeiska organisationen för meteorologiska satelliter, EUMETSAT, nio miljoner kronor. SMHI, som är anmodade att betala notan har helt enkelt inte råd.

SMHI representerar Sverige i tre olika internationella väderorganisationer. Medlemskapet i satellitorganisationen EUMETSAT är det absolut mest kostsamma. För 2004 är Sveriges medlemsavgift fastställd till 70 miljoner kronor. Och för innevarande år släpar SMHI efter med en skuld på nio miljoner kronor.

- EUMETSAT är ett svenskt åtagande och det bör inte drabba SMHI, säger Lasse Hedin, ordförande för ST vid SMHI. Avgiften till EUMETSAT borde ligga utanför vårt anslag. Vi har helt enkelt inte råd att betala.

Sverige är den enda medlemmen som inte betalat sin fulla avgift till EUMETSAT. Grekland och Turkiet har haft liknande problem tidigare men de har nu reglerat skulden till organisationen.

- Det är faktiskt lite pinsamt, säger Lasse Hedin.

Med ett normalt anslag på ungefär 200 miljoner kronor per år till SMHI, är avgiften på 70 miljoner kronor klart kännbar. I regeringens budgetproposition kan ett extra anslag på cirka 50 miljoner kronor blir aktuellt. Men resterande del av avgiften förväntas SMHI lösa med hjälp av en anslagskredit. En kredit som SMHI inte förväntas kunna börja återbetala förrän tidigast år 2009.

- En anslagskredit är att skjuta problemen framför sig och det är ingen bra lösning. Krediten kommer att överskugga andra viktiga frågor som vi vill föra fram i budgeten, säger Lasse Hedin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA