Sverige kan inte betala avgiften

SMHI2003-09-09

Sverige är skyldig den europeiska organisationen för meteorologiska satelliter, EUMETSAT, nio miljoner kronor. SMHI, som är anmodade att betala notan, har inte haft råd.

Sveriges avgift för medlemskapet i satellitorganisationen EUMETSAT kostar 70 miljoner kronor 2004. Och för innevarande år släpar SMHI efter med en skuld på nio miljoner kronor.

- EUMETSAT är ett svenskt åtagande och det bör inte drabba SMHI, säger Lasse Hedin, ordförande för ST vid SMHI. Avgiften borde ligga utanför vårt anslag. Vi har helt enkelt inte råd att betala.

Sverige är den enda medlemmen som inte betalat sin fulla avgift till EUMETSAT.

- Det är faktiskt lite pinsamt, säger Lasse Hedin.

Med ett anslag på ungefär 200 miljoner kronor per år till SMHI, är avgiften på 70 miljoner kronor kännbar. I regeringens budgetproposition kan ett extra anslag på cirka 50 miljoner kronor bli aktuellt. Men resterande del av avgiften förväntas SMHI lösa med hjälp av en anslagskredit. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA