Svidande FN-kritik mot Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER2015-01-26

FN riktar skarp kritik mot hur Sverige hanterar mänskliga rättigheter. Inför ett offentligt förhör i dag har FN tagit fram en rapport som på punkt efter punkt visar att Sverige inte lever upp till kraven.

Sveriges regering står i dag till svars i Genève inför FNs råd för mänskliga rättigheter. Inför förhöret har FNs kontor för mänskliga rättigheter gjort en sammanställning av läget i Sverige. På flera punkter innehåller den svidande kritik mot Sverige. Framför allt är FN-organen bekymrade över att antalet hatbrott mot etniska minoriteter ökar i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.

”Det är oroande med alltfler rapporter om hatbrott mot minoriteter som muslimer, afrosvenskar, romer och judar i Sverige, särskilt från högerextremistiska politiker. Det omfattar även fysiska attacker och attacker mot deras religiösa platser. Bekymrande är också ökningen av hatbrott i medierna och på internet”, enligt FN-rapporten.

Svenska Dagbladet har ställt samman en lista över punkter där kritik riktas mot Sverige:

·       oroväckande etnisk och socioekonomisk segregering i flera storstadsområden, som främst drabbar afrosvenskar och muslimer

·       skyddet av ensamkommande flyktingbarn är otillräckligt

·       rapporter om polisvåld och övervåld från polisers sida väcker oro

·       minderåriga i arrest och häkte under långa tider

·       en fördubbling av arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning sedan 2008

·       allvarliga brister i samernas rättigheter, bland annat när det gäller landrätt och språk.

·       allvarlig diskriminering mot romer

I rapporten finns också missnöje med att Sverige inte har en nationell institution som övervakar mänskliga rättigheter. Den svenska regeringen uppmanas att förbjuda rasistiska och extremistiska organisationer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA