Tågpersonal kan få schemalagda kisspauser

SPÅRTRAFIK2018-11-30

Lokförare och tågvärdar på Pågatågen i Skåne ska ha rätt till paus för att gå på toaletten. Enligt Arbetsmiljöverket borde tio minuters kisspaus schemaläggas efter två och en halv timmes arbete, skriver Sekotidningen.

Av:  Carl von Schéele

Innan Arbetsmiljöverket formulerar ett skarpt krav ska arbetsgivaren Arriva ha möjlighet svara på den framförda kritiken mot arbetsmiljön.

Det är den lokala fackklubben inom LO-förbundet Seko som har larmat eftersom lokförare och tågvärdar haft små möjligheter till toalettbesök under sina arbetspass.

”Vi har väldigt långa åkningar utan kisspauser. Det kan vara upp emot 5 timmar. Det har blivit så i takt med att företaget effektiviserat allt mer”, säger Ola Brunnström, Sekos huvudskyddsombud på Pågatågen, till Sekotidningen.

Skyddsombuden lyckades inte komma överens med arbetsgivaren om en lösning av problemet och lämnade därför in en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. Vid en inspektion i november uppgav Arriva att lokförarna kunde vända sig till trafikledningen om de behövde stanna tåget för att gå på toaletten, men också att arbetsgivaren kunde tänka sig en paus efter tre och en halv timmes arbete.

Ingen av åtgärderna var tillfredsställande för Arbetsmiljöverkets inspektör, som förklarade att arbetsgivaren måste följa föreskrifter för arbetsplatsens utformning.

”Det är fantastiskt att Arbetsmiljöverket går på vår linje”, säger Ola Brunnström till Sekotidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA