Tävlingsvinst gav en bättre arbetsmiljö

ARBETSMILJÖ2011-05-03

Polisens utredningsjour på Södermalm i Stockholm har vunnit pris som »årets fulaste kontor«. Vinsten är en omgörning av hela kontoret och en matplats – tidigare intogs måltiderna vid skrivbordet.

– Det var lite kluvet, men jag tog det mest positivt, säger Therese Johansson, chef på utredningsjouren.

Hon anmälde själv kontoret till Struktur, som är ett designföretag som arbetar med arbets­platser. Polismyndighetens ansträngda ekonomi och dåliga kunskaper om inredning hade bidragit till att det bara blivit tillfälliga lösningar på kontoret. Arbetsmiljön var rörig, ineffektiv, bullrig och svårstädad. En matplats saknades också.

Åt vid skrivbordet

– Poliserna på utredningsjouren fick äta sin mat vid skrivbordet. De kan inte lämna kontoret när de är i tjänst, säger Therese Johansson.

De polisanställdas ansvars­fulla uppgifter och det faktum att de använder kontoret dygnet runt gjorde att juryn var helt enig om att det var utredningsjouren som skulle vinna priset.

Känd konstnär i juryn

En av deltagarna i juryn var den välkända konstnären Karin Mamma Andersson.

– Det handlade inte bara om det estetiska värdet utan också om att få kontoret mer funktionellt för dem som jobbar där. Man vill att de som arbetar på offentliga arbetsplatser ska ha det bra, säger hon till ST Press.

Kontoret har fått nya dataskärmar och en elektronisk tavla i stället för en whiteboard. Inredningen går i svart, vitt och blått, polisens traditionella färger. Ett fikarum och förvaringsskåp har också tillkommit. Men det som väcker den största glädjen är ändå de ljuddämpande kuddarna på väggen.

– Tidigare var det väldigt bullrigt. Det är roligare att gå hit och jobba nu. Man blir inte lika trött i huvudet efter ett arbetspass och det är fräscht på kontoret, säger Mats Nordh, stationsbefäl på utredningsjouren.

Före. Saker ligger framme och dataskärmarna är utspridda. En whiteboardtavla syns i bakgrunden och poliserna behöver sudda och skriva nytt hela tiden. Foto: Per Ranung
Före. Saker ligger framme och dataskärmarna är utspridda. En whiteboardtavla syns i bakgrunden och poliserna behöver sudda och skriva nytt hela tiden. Foto: Per Ranung
Efter. Datorerna är samlade och whiteboardtavlan har bytts ut mot en elektronisk tavla. I bakgrunden syns de vita och blå ljuddämparna på väggen. Foto: Per Ranung
Efter. Datorerna är samlade och whiteboardtavlan har bytts ut mot en elektronisk tavla. I bakgrunden syns de vita och blå ljuddämparna på väggen. Foto: Per Ranung

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA