TCO kräver pensionsbesked

PENSIONER2010-09-13

TCOs ordförande Sture Nordh kräver partierna på besked om de framtida pensionerna. I en debattartikel pekar han på ett förslag som kan stoppa kollektivavtalade pensioner i framtiden.

Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi, ESO, presenterade i våras ett förslag som innebär höjd kapitalskatt på pensionssparande, förtida beskattning av tjänstepensioner samt en höjning av arbetsgivaravgifterna för avsättning till tjänstepension. Enligt Sture Nordh kan förslagen omöjliggöra framtida kollektivavtal om tjänstepensioner, och sänka pensionen för en medel­inkomsttagare med cirka 25 000 kronor netto per år.

”Inget parti har i valrörelsen gett besked om sin syn på denna helt avgörande pensionsfråga, vars konsekvenser är långt allvarligare och svårare att korrigera än skatten på pension. Om förslaget genomförs är ett sannolikt scenario att hela modellen med de kollektivavtalade tjänstepensionerna, och för den delen det privata pensionssparandet, skjuts i sank. Det handlar faktiskt om hållfastheten i hela pensionssystemet”, skriver Sture Nordh i Dagens Nyheter.

Sture Nordh anser att väljarna måste få besked från både alliansen och de rödgröna före valet:

”Det upprör mig mycket att teoretiska konstruktioner av detta slag kastas fram och tas på allvar, när konsekvenserna är så ödesdigra för hela välfärden för de äldre.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA