TCO-nej till skärpt lag

7:162003-07-30

TCO varnar för en skärpning av paragraf 7:16 i sekretesslagen. Ett hemligt förslag kan leda till att anonymitetsskyddet för den som begär ut en offentlig handling försvinner. 

Av:  Christoph Andersson

Regeringens särskilde utredare Sören Öman överväger att föreslå en skärpning av den omstridda paragrafen. Myndigheter ska kunna vägra lämna ut personuppgifter ”om det kan antas att uppgiften efter ett utlämnande kommer att behandlas i strid med personuppgiftslagen”.

På så sätt ska eventuella massuttag förhindras. Dessutom ska myndigheterna kunna stoppa utlämning av personuppgifter om uppgifterna ska spridas till länder utanför EU via e-post eller Internet.

Förslaget är hemligt fram till slutet på mars. Regeringskansliet har sagt nej till Statstjänstemannens begäran att få ut dokumentet, vars innehåll redan har läckt ut.

Men Sören Öman har skickat ett utkast till bland andra TCO och LO. Syftet har varit att på ett tidigt stadium testa hur organisationerna reagerar på en eventuell skärpning av 7:16. Både TCO och LO är kritiska till förslaget.

”Tanken är att den myndighet där uppgiften begärs ska ta reda på hur uppgiften ska användas”, skriver TCO-juristen Ingemar Hamskär till Sören Öman. Följden blir att ”myndigheten måste efterforska syftet”. Det innebär att ”den som begär uppgiften inte längre kan vara anonym”, vilket rimmar illa med offentlighetsprincipen.  

Ingemar Hamskär oroas också över att en skärpt 7:16 kan leda till en strängare definition av begreppet ”massuttag”.

”I utkastat framgår att massuttag i sig är presumtion för att sekretess ska råda”, skriver Ingemar Hamskär. Det kan innebära att en begäran om insyn i samtliga kommunalpolitikers deklarationer ”kan avslås”.

TCO-juristen pekar vidare på att 7:16 blir så komplicerad att myndigheterna behöver ”förlängda handläggningstider” för att tolka paragrafen. Något som ”strider mot tryckfrihetsförordningens krav på skyndsamhet”. Han efterlyser ett nytt förslag som istället bör ”genomsyras av tillförlitlighet och enkelhet”.

– Såsom Sören Ömans förslag ser ut idag kommer det att skapa rädsla i statsförvaltningen menar STs ordförande Annette Carnhede. Rädslan att göra fel leder till att många av STs medlemmar tar det säkra före det osäkra och inte lämnar ut några handlingar alls. Förslaget kan få långtgående konsekvenser. Inte bara för offentlighetsprincipen, utan hela demokratin.

Fakta

Sören Öman har fått i uppdrag att föreslå ändringar i personuppgiftslagen PUL och att förtydliga den omstridda paragrafen 7:16 i sekretesslagen. Med dess hjälp har politiker och myndigheter vid minst 15 tillfällen blockerat utlämning av personuppgifter. Men högre rättsinstanser har kommit fram till att offentlighetsprincipen väger tyngre och att uppgifterna ska lämnas ut. Nu riskerar denna rättspraxis att kullkastas av Sören Ömans förslag till ny 7:16.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA