TCOs chefsekonom lämnar sitt jobb i protest

TCO2018-09-28

TCOs chefsekonom lämnar sitt jobb på centralorganisationen. I ett inlägg på Facebook skriver Mikael Sandström, som är tjänstledig för att arbeta som rådgivare till moderaternas partiledare Ulf Kristersson, att organisationen brutit mot sina egna stadgar genom att ta partipolitisk ställning.

I en uppdatering på Facebook berättar Mikael Sandström i dag att han sagt upp sig från tjänsten som chefsekonom och teamledare på TCO.

Mikael Sandström har ett förflutet som statssekreterare åt den tidigare moderate statsministern Fredrik Reinfeldt. I maj 2017 började han som chefsekonom på TCO, men efter valet har han varit tjänstledig för att arbeta som rådgivare åt moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

På Facebook skriver Mikael Sandström att TCO tagit ställning i regeringsfrågan och att hans slutsats är att han, som har en annan uppfattning, inte kan arbeta på organisationen. Han hänvisar till en debattartikel av organisationens ordförande Eva Nordmark som publicerades i veckan: ”TCO har, i den debattartikel som häromdagen publicerades i Dagens Industri, valt att entydigt stödja Stefan Löfvens och Socialdemokraternas förslag till regeringsbildning. I den mest utpräglat partipolitiska fråga som tänkas kan, vilka partier som ska ingå i en regering, väljer TCO att ta partipolitisk ställning.” Mikael Sandström menar också att TCO därmed bryter mot sina egna stadgar, som slår fast att organisationen ska vara partipolitiskt obunden. 

I debattartikeln i Dagens Industri skriver Eva Nordmark att hennes bedömning är att endast en regering ”som är förankrad på båda sidor om den traditionella blockgränsen och som samtidigt inte är beroende av stöd från Sverigedemokraterna” kan värna demokratin och principen om alla människors lika värde och samtidigt vara tillräckligt handlingskraftig. Bäst vore, fortsätter Eva Nordmark, om den nya regeringen består av partier från båda sidor av blockgränsen.

Till Sveriges Television kommenterar Mikael Sandström sitt beslut:

– I min roll som företrädare för TCO har jag varit noga med att inte uppträda partipolitiskt. Men jag kan inte jobba i en organisation som är aktiva motståndare till det parti jag sympatiserar med och är medlem i.

Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO, säger till TCOs webbtidning Arbetsvärlden att han beklagar att Mikael Sandström sagt upp sig. Han menar dock att TCO inte tagit partipolitisk ställning.

– Vi förespråkar ingen särskild regeringsbildning eller statsminister. Det vi har sagt är att i ett parlamentariskt läge där inget av blocken har egen majoritet så är det enda sättet att bilda en handlingskraftig regering som samtidigt värnar om demokratins principer att skapa en regering med partier från bägge blocken, säger Samuel Engblom till Arbetsvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Inlagt av Partipolitiskt… (ej verifierad) tors, 10/04/2018 - 16:13
Sorligt! hade varit bättre om Eva och nu Samuel pudlat efter sina snesteg.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA