TCOs vägval får ST att prioritera arbetsmiljö

TCO2014-05-08

Arbetsmiljöarbetet är ett av de områden som prioriteras ned när TCO stöps om. Det får konsekvenser även för STs arbete, säger STs ordförande Britta Lejon. 

STs ordförande Britta Lejon är en av ledamöterna i TCOs styrelse och har därför varit med om att fatta beslut om den nya inriktningen, som Publikt tidigare har rapporterat om.

– Förhoppningen är att det här ska ge TCO tydligare riktlinjer att arbeta efter. Tidigare har det hänt att vi i medlemsförbunden inte har varit helt eniga om TCOs mandat, säger hon.

Med sin nya organisation vill TCO bli en vassare påverkansorganisation och på ett tydligare sätt vända sig mot beslutsfattare och opinionsbildare. Ett antal kärnområden har pekats ut: Europafrågor, jämställdhet och mångfald, trygghetssystem, partsmodellen och ett område som kallas utbildning, arbetsmarknad och ekonomi.

Samtidigt är det andra områden på TCOs agenda som prioriteras ned. Det gäller bland annat klimat och hållbarhet, som slutar att vara ett profilområde, liksom arbetsmiljö.

– Arbetsmiljö är kanske det område som tydligast får konsekvenser för ST, säger Britta Lejon. TCO har sagt att det konkreta arbetsmiljöarbetet ska bedrivas av medlemsförbunden. Därför har vi spelat upp samarbetet på det här området inom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR. Där ska vi hjälpa varandra och utbyta erfarenheter på arbets­miljöområdet.

Hon betonar att TCO även i fortsättningen ska bevaka debatten om arbetsmiljöfrågor, även om organisationen inte kommer att arbeta aktivt med dem.

– Men STs kongress har sagt att arbetsmiljön är ett prioriterat område för oss. Jag ser det som en del av arbetsmarknadsfrågorna, så vi i förbundet kommer snarare att få prioritera upp de frågorna nu.

Som Publikt har berättat köper TCO ut en tredjedel av sina anställda för att anpassa organisationen efter det nya uppdraget. Kostnaden för omställ­ningen är 17 miljoner kronor. Samtidigt anställs tio nya medarbetare.

– Vi i styrelsen har inte haft några diskussioner om precis hur man väljer att göra förändringen. Det är kanslichefens område. Vi har bara diskuterat kostnaderna och då har det viktigaste varit att förändringen sker på ett schyst sätt, säger Britta Lejon.

  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA