Tekniska museet betalar avtalsenligt

AVTAL2011-03-15

Efter utdragna förhandlingar har Tekniska museet betalat ut lönehöjningar för förra avtalsperioden. Arbetsgivaren hävdade länge att avtalsmässiga löneökningar skulle leda till ekonomisk kris och uppsägningar.

ST Press har tidigare rapporterat om Tekniska museets vägran att genomföra den sista lönerevisionen enligt det statliga avtalet för 2007 till 2010. Den nivåhöjning som återstod för att komma upp till avtalets miniminivå, det så kallade oenighetsutrymmet, var 3,6 procent. Museidirektör Ann Follin förklarade museets inställning med att 2010 väntades sluta med ett underskott och att museet dessutom måste betala in retroaktiva pensioner.

ST-avdelningen delade inte den ekonomiska bedömningen och påpekade att avtal ska hållas. Vid årets slut kunde parterna också konstatera att det ekonomiska resultatet hamnade på plus, och nyligen skrev arbetsgivaren under ett lokalt avtal som innebär att lönerna höjs retroaktivt med 3,6 procent.

– Jag är ganska nöjd med att vi i alla fall fick igenom detta, säger sektionsordförande Katarina Hahn. Men det har tagit alldeles för lång tid, och medlemmarna hann bli riktigt irriterade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA