Annons:
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Thomas Gustafsson: Offentliganställda får betala för festen

Tonen i debatten är hård inför parlamentsvalet i Spanien 20 november. Men ett är säkert, oavsett valutgång: nedskärningarna i staten fortsätter.

Politiker, kampanjmakare och politiska journalister här i Spanien är sedan månader tillbaka sysselsatta med sina rackarspel och tjuvknep. 20 november är det parlamentsval. Debatten är hård. Det går inte en dag utan att någon anklagas för lögn eller en ny skandal avslöjas.

Enligt samtliga opinionsmätningar blir det regeringsskifte och oppositionsledaren Mariano Rajoy från högerpartiet Partido Popular får bilda regering. Men han vinner inte på egna meriter. Högerledaren har redan förlorat två val i rad och ses som en hopplös ledare av många spanjorer. Han vinner för att det regerande Socialistpartiet röstas bort sedan premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero misslyckats med sin ekonomiska politik.

Spanien befinner sig sedan tre år tillbaka i en djup kris. Åren före krisen hade landet Europas högsta tillväxt, tack vare en fastighetsboom som saknar motstycke. Med lånade pengar byggdes en och en halv miljon bostäder på två år. De flesta av dem som arbetade inom byggbranschen är nu arbetslösa. Tre år efter att fastighetsbubblan sprack står fortfarande sjuhundratusen nybyggda bostäder tomma. Kvar finns bara skulderna.

—•l•—

Framför allt är det de offentliganställda som tvingas betala notan för den spanska köpfesten. När premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero presenterade sitt stora sparpaket i mitten av maj förra året var det som om mattan rycktes undan för många. Min vän Javier som har en hög tjänst på en statlig myndighet fick sin lön sänkt med femton procent. Paloma som jobbar som arbetsförmedlare fick löneavdrag med fem procent och Martín som är lärare får tio procent mindre i lönekuvertet. Alla deras förmåner och löneökningar har stoppats för de närmaste åren.

Men de är ändå lyckligt lottade som fått behålla jobbet. Min kompis Sergio som varit långtidsvikarie på en högskola tillhör nu de arbetslösa. Liksom ytterligare tiotusentals som gått på vikariat inom den offentliga sektorn.

—•l•—

Mer än var femte spanjor saknar i dag jobb. Arbetslösheten fortsätter att stiga. Enligt en ny rapport finns det nu 1,4 miljoner familjer där samtliga löntagare är arbetslösa. Samtidigt har pensionerna frusits. Barnbidraget tagits bort. Subventionerna av mediciner minskat. Det är nedskärningar överallt.

»Blir det upplopp även i Spanien?« undrar vännerna som ringer från Sverige.

Nej, det tror jag inte. Spanien är inte Grekland. Men många tycker att det sparas på fel saker, att de fattiga drabbas medan de rika kan ta springnota.

Socialisterna vill därför höja skatten ytterligare för höginkomsttagarna. Högerpartiet vill ha skattesänkningar och stimulansåtgärder för att skapa jobb. Båda partierna anklagar den andra sidan för att ljuga och inte berätta om vilka ned­skärningar de tänker göra om de vinner, båda håller tyst om sina egna sparplaner. Det enda säkra är att besparingarna fortsätter.

Thomas Gustafsson är journalist, verksam som korrespondent i Madrid för bland annat Sydsvenskan och författare till flera böcker om Spanien.

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.