Annons:
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Thomas Gustafsson: Offentliganställda får betala för festen

Tonen i debatten är hård inför parlamentsvalet i Spanien 20 november. Men ett är säkert, oavsett valutgång: nedskärningarna i staten fortsätter.

Politiker, kampanjmakare och politiska journalister här i Spanien är sedan månader tillbaka sysselsatta med sina rackarspel och tjuvknep. 20 november är det parlamentsval. Debatten är hård. Det går inte en dag utan att någon anklagas för lögn eller en ny skandal avslöjas.

Enligt samtliga opinionsmätningar blir det regeringsskifte och oppositionsledaren Mariano Rajoy från högerpartiet Partido Popular får bilda regering. Men han vinner inte på egna meriter. Högerledaren har redan förlorat två val i rad och ses som en hopplös ledare av många spanjorer. Han vinner för att det regerande Socialistpartiet röstas bort sedan premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero misslyckats med sin ekonomiska politik.

Spanien befinner sig sedan tre år tillbaka i en djup kris. Åren före krisen hade landet Europas högsta tillväxt, tack vare en fastighetsboom som saknar motstycke. Med lånade pengar byggdes en och en halv miljon bostäder på två år. De flesta av dem som arbetade inom byggbranschen är nu arbetslösa. Tre år efter att fastighetsbubblan sprack står fortfarande sjuhundratusen nybyggda bostäder tomma. Kvar finns bara skulderna.

—•l•—

Framför allt är det de offentliganställda som tvingas betala notan för den spanska köpfesten. När premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero presenterade sitt stora sparpaket i mitten av maj förra året var det som om mattan rycktes undan för många. Min vän Javier som har en hög tjänst på en statlig myndighet fick sin lön sänkt med femton procent. Paloma som jobbar som arbetsförmedlare fick löneavdrag med fem procent och Martín som är lärare får tio procent mindre i lönekuvertet. Alla deras förmåner och löneökningar har stoppats för de närmaste åren.

Men de är ändå lyckligt lottade som fått behålla jobbet. Min kompis Sergio som varit långtidsvikarie på en högskola tillhör nu de arbetslösa. Liksom ytterligare tiotusentals som gått på vikariat inom den offentliga sektorn.

—•l•—

Mer än var femte spanjor saknar i dag jobb. Arbetslösheten fortsätter att stiga. Enligt en ny rapport finns det nu 1,4 miljoner familjer där samtliga löntagare är arbetslösa. Samtidigt har pensionerna frusits. Barnbidraget tagits bort. Subventionerna av mediciner minskat. Det är nedskärningar överallt.

»Blir det upplopp även i Spanien?« undrar vännerna som ringer från Sverige.

Nej, det tror jag inte. Spanien är inte Grekland. Men många tycker att det sparas på fel saker, att de fattiga drabbas medan de rika kan ta springnota.

Socialisterna vill därför höja skatten ytterligare för höginkomsttagarna. Högerpartiet vill ha skattesänkningar och stimulansåtgärder för att skapa jobb. Båda partierna anklagar den andra sidan för att ljuga och inte berätta om vilka ned­skärningar de tänker göra om de vinner, båda håller tyst om sina egna sparplaner. Det enda säkra är att besparingarna fortsätter.

Thomas Gustafsson är journalist, verksam som korrespondent i Madrid för bland annat Sydsvenskan och författare till flera böcker om Spanien.

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.