Tidigare UD-anställd åtalas för tjänstefel

UD2018-03-14

En tidigare UD-anställd har åtalats misstänkt för grovt tjänstefel och medhjälp till grov urkundsförfalskning, rapporterar SVT. Tjänstemannen har i sitt arbete på en ambassad i Afrika beviljat visum på felaktiga grunder.

Enligt åklagaren har en tidigare UD-medarbetare i tjänsten agerat så att 74 personer fått visum till Schengenområdet på falska grunder, uppger SVT. Hen hanterade i sin anställning ansökningar från personer som sökte turistvisum till Sverige, trots att visumprövningen enligt avtal skulle utföras vid den danska ambassaden i de sökandes hemland.

När UD-medarbetaren en dag inte kom till jobbet blev kollegorna oroliga och gick in i medarbetarens tjänstebostad. Där hittades ett hundratal visum på köksbordet – handlingar som inte skulle lämnat ambassaden.

Den förundersökning som därefter inleddes har nu resulterat i ett åtal vid Stockholms tingsrätt för grovt tjänstefel och medhjälp till grov urkundsförfalskning. Enligt åtalet har 74 personer felaktigt fått visum till Sverige. Bara ett fåtal av personerna har utredarna lyckats spåra, uppger SVT.

”I stort sett alla har klivit av flyget någonstans i Europa och sedan försvunnit. Några har kommit fram till Sverige och några fler har vi hittat i Tyskland och kunnat prata med. Det blir ju vanskligt när folk bara försvinner in i Schengen”, säger kammaråklagare Robert Engstedt till SVT.

En medbrottsling har tidigare dömts till två och ett halvt års fängelse av en domstol i Tyskland. Enligt den domen har flera personer enligt SVT uppgett att de betalat mannen pengar för att få hjälp av mannen att komma till Europa. Utredarna har inte kunnat visa att den tidigare UD-medarbetaren tjänat några pengar på hanteringen. Därför omfattar åtalet medhjälp till grov urkundsförfalskning och tjänstefel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA