Annons:
Ratri Wansuk har tre gånger tvingats att kämpa mot felaktiga uppsägningar. »Det är klart att det har skapat mycket oro«, säger hon.Bild:Johan Wahlgren
Arbetsrätt
Nyhet
AVTora Villanueva Gran0 kommentarerTyck till!

Tillbaka på jobbet efter felaktiga uppsägningar

Tre gånger har lokalvårdaren Ratri Wansuk blivit uppsagd på felaktiga grunder. Men varje gång har ST lyckats få henne återanställd. Nu har hon fått en tillsvidareanställning.

I april förra året blev lokalvårdaren Ratri Wansuk uppsagd för tredje gången från vad som i princip är samma anställning. Men hon vägrade att skriva på, för hon anade oråd. Och det hela löste sig till slut, som det gjort även tidigare gånger, tack vare fackets ingripande. Men innan dess hann det gå flera månader då hon var inskriven hos Arbetsförmedlingen.

– Det är klart att det har skapat mycket oro, säger Ratri Wansuk.

Ratri Wansuk hade arbetat som timanställd lokalvårdare hos Livsmedelsverket i flera år när hon kallades in till arbetsgivaren, som sade att det inte längre fanns något behov av hennes arbete. Det var 2012. Hon tog då kontakt med sitt lokala fack som kopplade in STs ombudsman Christian Camitz.

– Vi upptäckte att det inte fanns något kontrakt över huvud taget. Det är uppseendeväckande hos en statlig arbets­givare. Dessutom kunde vi påtala att Ratri hade jobbat så länge att anställningen enligt lag borde ha övergått till en tillsvidareanställning, förklarar han.

Livsmedelsverket gick med på att tillsvidareanställa Ratri Wansuk, vilket Publikt rapporterade om i november 2012.

Men sedan hann det bara gå något halvår innan myndigheten bestämde sig för att outsourca lokalvården. Före­taget Inspira vann upphandlingen.

Efter bara tre månader hos den nya arbetsgivaren blev Ratri Wansuk återigen uppsagd, trots att ett av kraven i upphandlingen var att de arbetsrätts­liga reglerna för övergång av verksamhet skulle tillämpas. Alla anställda skulle alltså få fortsätta och även ta med sig sin anställningstid.

– När jag fick reda på detta informerade jag Inspira om felhanteringen. Ratri blev återanställd, säger Christian Camitz.

Efter en tid miste Inspira ett kontrakt med en stor kund. I april i fjol sades ett antal lokalvårdare upp av denna anledning. Ratri Wansuk var en av dem.

– När jag får se pappren ser jag direkt att hon är registrerad med en all­deles för kort anställningstid. Hon borde ha turordnats på ett sätt så att hon fått behålla anställningen, säger Christian Camitz.

Nu började nästa runda, där bevis behövde tas fram för att styrka när Rat­ri Wansuk egentligen hade börjat på Livsmedelsverket. Åren med timmar, innan tillsvidareanställningen upprättades hösten 2012, hade inte räknats med.

Aira Tapper, som är personalchef på Inspira, förklarar det med att det har blivit fel i företagets system.

– Vi har 1400 anställda, det är inte konstigt att det ibland kan bli tokigt. Men vi vill så klart göra rätt, säger hon till Publikt.

I november i fjol enades till slut parterna om att fastslå att Ratri Wansuk varit anställd sedan 1 januari 2010. I december fick hon ett kontrakt på tills­vidareanställning.

Dessutom hörde Livsmedelsverket av sig till Inspira och önskade särskilt Ratri Wansuk. Så nu är hon tillbaka och arbetar där hon en gång började.

– Det känns gott att mitt jobb upplevs så bra att de vill ha just mig.

Regler vid övergång av verksamhet

Enligt lagen om anställningsskydd ska ett företag som tar över verksamhet från en annan arbetsgivare ta över rättigheter och skyldigheter på grund av de anställningsavtal och anställningsförhållanden som gäller vid tidpunkten för övergången.

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetDet blir inget tåg under ST-flagg i årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter och ett gemensamt initiativ med TCO.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.