Tillhör inte hallelujakören

DEBATT: DEBATT2003-12-15

Att ST-SKATT inte oreserverat tillhör hallelujakören torde vid det här laget vara välkänt. Det arbetssätt som ST-Skatt använder sig av innebär analys och kritisk granskning av alla förslag som presenteras innan vi tar ställning. Detta gäller naturligtvis även beträffande TriO-projektet.
Personligen finner jag det förvånande att skribenten så reservationslöst stöder ett förslag som vid den tidpunkt när detta svar skrivs ännu inte har publicerats. Enligt uppgift kommer det fullständiga förslaget inte att finnas förrän i slutet av april, då de ekonomiska förutsättningarna ska föreligga. Först vid denna tidpunkt kommer ST-Skatt att ta ställning.
Eftersom det slutliga ställningstagandet beräknas ske i september kommer i praktiken, med hänsyn till den svenska semesterperioden, endast maj månad att finnas för demokratisk förankring inom vår organisation. Det föreligger således en uppenbar risk att det uppstår ett demokratiskt underskott.

Jag vet inte om det har undgått skribenten att hela IKEAs verksamhetsidé är att kränga möbler, vilket de för övrigt gör på ett mycket framgångsrikt sätt. Oavsett vilken som gör vad måste den interna organisationen stödja verksamhetsidén.
Frågan vad statstjänstemän har gemensamt med de som kränger möbler på IKEA är därför i allra högsta grad relevant. Tyvärr hoppar skribenten över frågeställningen. Inom ST-Skatt väntar vi fortfarande på svaret vad det är som förenar.
Slutligen finns det anledning att påpeka att STs medlemmar inte automatiskt blir medlemmar i ett nytt förbund. Varje medlem ska erbjudas medlemskap i det nya förbundet. Varje medlem kommer därför att hamna i en valsituation, där man kan välja att bli medlem i det nya förbundet, lämna sitt fackliga medlemskap eller bli medlem i något annat förbund. För många medlemmar kommer detta val att uppfattas som ett val mellan kolera och pest. För att öka valmöjligheterna har ST-Skatt funnit det nödvändigt att utreda och erbjuda andra alternativ.
Tills dess att vi övertygats om något annat finns vårt hjärta inom ST, som vi tror kan utvecklas och vara det stöd som statstjänstemän behöver. Med tanke på den debatt som nu förs tycks vi vara ganska ensamma om tron att det går att utveckla ST.

AV Lars-Olof Nilsson
Ordförande ST-Skatt

Fotnot.

Ovanstående svar gäller även Thomas Blomqvists.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA