Tingsrätt stäms för lönediskriminering

DISKRIMINERING2013-09-30

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer Solna tingsrätt för lönediskriminering av en föräldraledig kvinna. Enligt DO har tingsrätten använt lönekriterier som gynnat anställda som är i tjänst.

En föräldraledig beredningsjurist vid Solna tingsrätt fick vid den senaste lönerevisionen veta att hon skulle få en löneökning på 300 kronor. Kollegerna som var i tjänst skulle få betydligt högre belopp, 1 000-2 000 kronor.

Arbetsgivarens motivering var att man ville premiera de beredningsjurister som visat särskilt stort engagemang för verksamhetsutveckling i samband med en omorganisation. Lönesättningen för dem som inte var i tjänst skulle i stället bedömas utifrån kriterierna ”resultat och skicklighet”.

– Det här resonemanget visar att tingsrätten har haft olika bedömningskriterier för personal i tjänst och för de som varit föräldralediga, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg. Resonemanget leder till att föräldralediga hamnar efter i löneutvecklingen, vilket tyvärr är ett mycket vanligt problem.

Föräldraledighetslagen förbjuder missgynnande av anställda och arbetssökande på grund av föräldraledighet. För anställda är lagens utgångspunkt att föräldraledighet inte alls ska påverka lönesättning eller andra villkor.

Sedan 2009 har DO fått in omkring 3 500 anmälningar som rör arbetslivet. Av dem handlar drygt 300 om missgynnande i samband med föräldraledighet. Cirka 130 gäller missgynnande i samband med graviditet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA