Tingsrätten friar åtalad polischef

POLISEN2017-04-27

Polisområdeschefen Lena Tysk i Västmanland har friats av Västmanlands tingsrätt efter att ha stått åtalad för ofredande. Den lokala polischef som blev föremål för hennes ilska lämnar jobbet efter domen.

Chefen för polisen i Sala, Agneta Kumlin, kritiserade den nya polisorganisationen i en intervju i SVT i oktober. Kritiken gällde hur omorganisationen slår mot mindre orter, i synnerhet nattetid. Efter intervjun blev hon i vittnens närvaro kritiserad av sin chef Lena Tysk, som ska ha sagt att ”har du pratat om det här i media är du död”.

När kammaråklagaren i Västerås beslutade att väcka åtal för ofredande bestämde sig Lena Tysk för att med omedelbar verkan lämna jobbet som polisområdeschef.

På onsdagen kom tingsrättens dom. Lena Tysk frias från anklagelsen om ofredande. Enligt Vestmanlands Läns Tidning skriver rätten i sin dom att Tysks agerande inte är ”så hänsynslöst att det är ett ofredande”.

”Nu har jag slutgiltigt tagit beslut om att jag inte kan jobba kvar utan går i pension”, säger Agneta Kumlin till tidningen efter domen.

Lena Tysks agerande har också behandlats i polismyndighetens personalansvarsnämnd, skriver Aftonbladet. Lena Tysk behåller enligt tidningen sin anställning vid polisen, och fortsätter att arbeta på regionkontoret i Västerås.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA