Tjänsteman får allvarlig kritik av JO

FÖRSÄKRINGSKASSAN2018-12-07

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot en handläggare vid Försäkringskassan för att hon fällt olämpliga kommentarer om en försäkrad. Kommentarerna spelades in på den försäkrades telefonsvarare.

En person som sökt sjukpenning anmälde i mars att hon hade fått två telefonmeddelanden från sin handläggare, och att ett av dem hade spelats in av misstag. I det meddelandet hördes handläggaren kalla henne ”dryg i pallet” och inför någon annan säga att hon ”ska fan svara i telefon” och att hon ju ”bara har ryggproblem” och inte är något ”psykiskt kvadd som ligger och skriker i soffan”. En ljudfil med det aktuella meddelandet bifogades anmälan.

Enligt Försäkringskassans yttrande till JO var handläggaren vid tillfället stressad över den aktuella arbetsbelastningen och irriterad över att hon inte fick något svar från den försäkrade. Hon har inte någon egentlig förklaring till varför hon sa det hon sa. Myndigheten skriver att den ser allvarligt på situationen och att handläggaren sedan anmälan arbetar med anpassade arbetsuppgifter som inte innefattar kontakt med enskilda. Hon har på nytt genomgått utbildningar kring bemötande och statstjänstemannarollen. Försäkringskassan har bett den försäkrade om ursäkt.

JO konstaterar att kravet på korrekt bemötande är reglerat i grundlag. I regeringsformen anges att myndigheter i sin verksamhet ska beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Reglerna om saklighet och opartiskhet överlappar i viss mån varandra, skriver JO. Kravet på saklighet innefattar dock annat och mer än vad kraven på likabehandling och opartiskhet medför, till exempel vad gäller bemötande, formuleringar och förmåga att hålla sig till den sakfråga som myndigheten vanligen har att avgöra i förhållande till den enskilde.

”Att inspelningen skedde av misstag saknar betydelse”, skriver JO Thomas Norling i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA