Toppen drar ifrån när facken försvagas

LÖNER2015-03-13

Den tiondel som tjänar mest i världens rika länder har dragit ifrån alla andra. Fackföreningarnas försvagade ställning är en viktig förklaring, skriver forskare från Internationella valutafonden.

Den ekonomiska ojämlikheten har ökat i många industrialiserade länder sedan 1980-talet, och det är i synnerhet de tio procenten med högst inkomster som fått mer. Det konstaterar ekonomerna Florence Jaumotte och Carolina Osorio Buitron på Internationella valutafonden IMF i en artikel i IMFs webbtidning Finance & Development.

Enligt deras beräkningar har de tio procenten med högst inkomster ökat sin andel av de totala inkomsterna med tio procentenheter sedan 1980.

Traditionella förklaringar till trenden är att teknikutvecklingen och globaliseringen pressar isär inkomsterna. Men det finns stora skillnader i inkomstförändringarna mellan olika avancerade ekonomier, påpekar IMF-forskarna.

De har i stället undersökt sambandet mellan svaga fackföreningar och ökande inkomstskillnader. En vanlig uppfattning har varit att svaga fack och sjunkande minimilöner kan påverka låg- och medelinkomsttagares inkomster, men knappast toppskiktets.

Florence Jaumotte och Osorio Buitron kan dock visa ett statistiskt samband mellan låg anslutningsgrad till fackföreningar och en ökning av inkomsterna för dem med högst inkomster. Inkomstklyftorna har ökat mest i länder med svaga fackföreningar. Flera faktorer kan ligga bakom, tror de:

  • Starka fackföreningar och bestämmelser om minimilöner begränsar inkomstskillnaderna.
  • När facken försvagas får de mindre politiskt inflytande, vilket kan medföra att ekonomisk omfördelning via skatter och bidrag kan få minskad betydelse.
  • En svagare förhandlingsposition för anställda kan leda till minskad löneandel och större vinst för aktieägare.
  • Facken får mindre möjligheter att påverka företagens beslut om ersättningsnivåer för personer i ledande ställning.

De två IMF-ekonomerna bedömer att ungefär hälften av den ökade inkomstskillnaden beror på försvagningen av fackföreningsrörelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA