Trafikverket har bästa IT-systemet

IT2010-11-12

Trafikverkets databaserade beslutsstöd för trafikledare i Stockholmsområdet fick utmärkelsen Användarnas IT-pris av användarorganisationen UsersAward.

En av dem som fick vara med och ta emot priset var ST-medlemmen David Kernell.

Grattis! Vad är det ni har gjort?

– Det som belönades var vårt CTS, Centralt tekniskt system. Det är ett paraply för uppemot 30 olika system som vi använder för styrning av vägtrafiken i Stockholmsregionen, till exempel för att stänga bommar, ändra skyltning och övervaka trafiken. Tidigare var man tvungen att gå in i olika system för varje åtgärd, men nu har vi samlat allt i ett enda gränssnitt.

– CTS innehåller också ett inbyggt beslutsstöd. Systemet talar om för operatören hur de kan göra i en viss situation, som vid en trafikolycka eller när en pump går sönder. Följer man det blir det aldrig fel. Samtidigt har operatören en frihet att agera utifrån sin erfarenhet.

Hur har ni jobbat fram CTS?

– Trafikledarna har varit med hela vägen. Det är deras synpunkter som ligger till grund för hur det ser ut. Och det är tack vare användarna vi har vunnit priset – de blev intervjuade av Users Award. Jag har själv arbetat som trafikledare, och nu företräder jag användarna i min roll som operativ samordnare.

Var ni säkra på att vinna?

– Nja, vi visste ju inte riktigt vilka konkurrenter vi hade, men vi visste att vi har ett väldigt användarvänligt system. Och nu ska det införas i hela Trafikverket och byta namn till NTS, Nationellt trafiksystem. Det är ett bra kvitto.

UsersAward

UsersAward är en användarorganisation som årligen delar ut utmärkelsen
Användarnas IT-pris. LO och TCO står bakom UsersAward. Vinnova, Uppsala
universitet, KTH och Högskolan i Gävle bidrar också till projektet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA