Trafikverket ska ta över en del av ansvaret för basunderhållet av Sveriges järnvägsspår.
Bild: Mostphotos
Trafikverket ska ta över en del av ansvaret för basunderhållet av Sveriges järnvägsspår.

Trafikverket ska ta över spårunderhåll

TRAFIKVERKET2019-08-20

Trafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.

I början av förra året bestämde regeringen att Trafikverket ska ta över en del av ansvaret för det så kallade basunderhållet av Sveriges järnvägsspår, ett underhåll som i dag sköts av entreprenören Infranord. En utredning om hur det ska gå till har pågått sedan i mars 2018.

Den utredningen har nu kommit fram till att det är svårare än vad man trott att avgöra vilka delar av underhållet som kan överföras på ett effektivt och lönsamt sätt. Därför har utredaren nu fått ett förlängt uppdrag för att undersöka vilka marknads- och samhällsekonomiska effekter flytten av underhållsansvaret kan få.

Utredaren ska också föreslå hur Trafikverket kan bli bättre i sin roll som upphandlare och ta reda vilka resurser som krävs i form av maskiner för att klara av att hantera järnvägsunderhållet.

Dessutom ska utredningen fokusera på hur kvaliteten och kostnaderna påverkas, enligt regeringens tilläggsdirektiv till utredaren.

Utredningen ska slutredovisas senast vid årsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA