Per Sunneborn, STs avdelningsordförande.
Bild: Casper Hedberg
Per Sunneborn, STs avdelningsordförande.

Trassligt kring förhandling om arbetstid

KRIMINALVÅRDEN2018-11-08

Efter en turbulent tid med motsättningar mellan facken på Kriminalvårdens nationella transportenhet har förhandlingar åter inletts om ett nytt arbetstidsavtal. ”Det har varit en oerhört dålig stämning”, säger STs Per Sunneborn.

Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST ingår, skrev i våras på ett nytt arbetstidsavtal för Kriminalvårdens nationella transportenhet, NTE. Avtalet skulle ersätta det gamla från 1996. Förhandlingarna harde pågått i nio år, och ST/OFR hade sagt upp det gamla avtalet.

Men de andra facken, Seko och Saco-S, godtog inte det nya avtalet. Arbetsgivaren ansåg dock att det skulle gälla för alla då det gamla var uppsagt, en uppfattning som Seko protesterat mot under hösten.

Efter en central förhandling backade arbetsgivaren, och i stället prolongerades, förlängdes, det gamla avtalet.

– Det ska bara finnas ett arbetstidsavtal för alla, något annat kommer aldrig på fråga, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.

Nu ska alla parter sätta sig vid förhandlingsbordet igen. Fackens skilda ställningstaganden har skapat missämja på arbetsplatserna, konstaterar Per Sunneborn. Seko anklagar också arbetsgivaren för att pressa Seko-medlemmar att byta fack, och hävdar att de inte inbjudits till förhandlingar, enligt Sekotidningen. ST har en annan uppfattning i den frågan.

– Det har varit en oerhört dålig stämning, säger Per Sunneborn. Men nu har vi ett nytt läge, och ska jobba med det här tillsammans.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA