Tre årskullar borttappade?

DEBATT: INSÄNT2003-12-17

Tack Peter Steiner för ditt svar men det bekräftar bara min bedömning av liggande förslag till nytt pensionsavtal. Årskullarna 1940–1942 är undantagna. Eftersom jag i första hand är intresserad av delpensionsmöjligheten är det den jag koncentrerar mig på.
I den broschyr vi alla medlemmar fått, som visar på det förslag som bygger på det kommande pensionsavtalet, står:
”Rubrik: När kommer ett nytt pensionsavtal att gälla?

Ett nytt pensionsavtal är tänkt att träda i kraft den 1/1 2003. De som då har 5 år kvar till ordinarie pensionsålder går kvar på nuvarande pensionsavtal (PA 91)”.
Därefter beskrivs en övergångsperiod för dem som är födda 1943–1972.
Jag kan inte tolka detta annat än att de tre årskullarna kvarstår i det gamla avtalet (PA 91) vilket får följande konsekvens:
En kollega som är född 1943 ges möjlighet i samband med 61-årsdagen till en mycket förmånlig delpension för nedtrappning, tills ordinarie pensionsålder träder ikraft, utan att förlora pensionspengar.

Jag som är född 1942 och har tre år kvar till ordinarie pension har inga möjligheter till nedtrappning utan att det får ekonomiska konsekvenser via antingen förtida uttag eller tjänstledighet.
Jag och alla födda 1940–42 får stå bredvid och se våra yngre kollegor trappa ned medan vi kör vidare på heltid.
Peter Steiner: Rätta mig om jag har fel.

Tord Åkerberg
ST-AMS, Nyköping

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA