Tre utvärderingsmyndigheter kan ersätta sju

STATSFÖRVALTNING2018-11-07

Analys- och utvärderingsutredningen föreslår att tre nya myndigheter ska ersätta sju befintliga för att stärka regeringens styrning. De tre nya myndigheterna ska enligt förslaget lokaliseras till Stockholm, Göteborg och Östersund.

Den särskilde utredaren Urban Karlström har lämnat över Analys- och utvärderingsutredningens förslag till den sittande övergångsregeringen.

Utredningen har haft i uppdrag att göra en översyn av Brottsförebyggande rådet, Brå, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, Kulturanalys, Trafikanalys, Tillväxtanalys och Vårdanalys.

Syftet har varit att se över hur regeringens analys- och utvärderingsresurser kan organiseras på bästa sätt utifrån regeringens behov - och vilka analyser och utvärderingar regeringen behöver för sina uppgifter.

Utredaren fastslår att analys- och utvärderingsmyndigheterna bör ha ett enhetligt uppdrag. Deras uppgift ska vara att analysera och utvärdera vad statliga insatser leder till, om de är effektiva, bistå i policyanalys och tillgängliggöra forskning.

För att regeringen ska få analyser och utvärderingar av hög kvalitet som kan användas för en effektiv styrning föreslår utredningen tre nya myndigheter med bredare uppdrag.

”Genom att myndigheterna får sektorsövergripande uppdrag är de förberedda för att ta sig an nya områden. Regeringen kan därmed få ett mer fullständigt underlag utan att inrätta fler myndigheter”, skriver utredaren Urban Karlström i ett pressmeddelande.

Myndigheterna - Arbetsmarknads- och välfärdsanalys, Tillväxt- och samhällsbyggnadsanalys och Trygghets och säkerhetsanalys - ska enligt förslaget ersätta dagens sju myndigheter.

Enligt förslaget föreslås att Trygghets- och säkerhetsanalys ska placeras i Stockholm. Myndigheten bildas genom att delar av Brås verksamhet överförs till myndigheten. Till myndigheten överförs även Expertgruppen för biståndsstudiers verksamhet och delar av Delegationen för migrationsstudiers verksamhet. Dessutom ska vissa analys- och utvärderingsresurser från myndigheter med genomförandeansvar överföras till den nya myndigheten, enligt förslaget.

Tillväxt- och samhällsbyggnadsanalys bildas genom en sammanslagning av Tillväxtanalys, Trafikanalys och Kulturanalys. Myndigheten föreslås lokaliseras till Östersund.

Arbetsmarknads- och välfärdsanalys föreslås bildas genom en sammanslagning av IFAU, ISF, och Vårdanalys. Till myndigheten överförs även delar av Delegationen för migrationsstudiers verksamhet. Analys- och utvärderingsresurser från myndigheter med genomförandeansvar ska komplettera den nya verksamheten. Myndigheten föreslås lokaliseras till Göteborg.

Den nuvarande regeringen har valt att inte kommentera utredarens förslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA