Trender som påverkar framtidens arbetsmiljö

ARBETSMILJÖ2020-03-05

Snabb teknisk utveckling och nya anställningsformer. Det är några av trenderna som kommer att påverka framtidens arbetsmiljö enligt en färsk rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap har på uppdrag av regeringen och tillsammans med forskare på området gått igenom och sammanställt kunskaper från den forskning som finns kring framtidens arbetsliv.

”Att sammanställa forskningsbaserad kunskap om framtiden är en utmaning. Framtiden kan sägas vara här redan nu, men ändå inte. Vi känner förändringsvindarna och kan göra kvalificerade gissningar om vart vi är på väg men ändå kvarstår betydande osäkerhet. Därför försöker vi göra forskningsbaserade trendspaningar om dagens tekniska, politiska och sociala förändringar, och analysera vilka konsekvenserna dessa kan få för arbetsmiljön”, kommenterar Nader Ahmadi generaldirektör på Myndigheten för arbetsmiljökunskap sammanställningen i ett pressmeddelande.

I rapporten identifierar myndigheten flera framtida arbetsmiljötrender. Man konstaterar bland annat att den tekniska utvecklingen går väldigt snabbt och förändrar både fysiska och psykiska förutsättningar i arbetsmiljön. Även trender kring nya anställningsformer, som gig-arbete eller arbete via bemanningsföretag, tas upp i rapporten och forskarna konstaterar att det går att se ett samband mellan tidsbegränsade anställningar och psykisk ohälsa.

Forskarna har också identifierat ett antal så kallade kunskapsluckor där de anser att mer forskning kommer att behövas framöver. De lyfter bland annat fram att det saknas kunskaper om hur innovationer och ny teknik påverkar arbetsmiljön. Förebyggande fysiskt arbetsmiljöarbete inom kvinnodominerade branscher, yrken och sektorer är ett annat område där man anser att det behövs mer forskning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA