Trepartsmöten om arbetsmiljön

SAMTAL2003-12-16

Regeringen vill starta samtal med arbetsmarknadens parter om krisen i arbetsmiljön.

– Minst 50 procent av alla långtidssjukskrivningar beror på villkoren i arbetslivet. Det behövs kraftansträngningar på alla nivåer för att komma till rätta med den arbetsrelaterade ohälsan.
Det sa biträdande näringsminister Mona Sahlin när hon presenterade regeringens handlingsplan för arbetsmiljön.

Kortsiktig ekonomisk styrning och bristande arbetsmiljökompetens hos ledningen pekas ut som hinder mot att inordna arbetsmiljöfrågorna i verksamheten. Och det är just integrering som krävs för att skapa ett hållbart arbetsliv, anser regeringens arbetsgrupp.

Den föreslår trepartssamtal mellan regeringen och parterna för att hitta en samsyn om problem och behov.

– Samtalen syftar till att ta bort hinder och sprida kunskap. Sedan ska arbetet göras lokalt, säger Mona Sahlin.

Samtalen bör bland annat ta upp de anställdas inflytande och delaktighet, samverkan, möjligheten till individuella arbetstider och hur kunskaper om arbetsmiljö ska spridas – ett förslag är regionala kompetenscentrer. Man bör också titta på hur man kan hjälpa äldre att stanna kvar längre i jobb, kanske med minskad arbetstid.

Vid sidan om dessa samtal bör regeringen vidta en rad åtgärder:

  • Rusta upp företagshälsovården.
  • Se över lagar om arbetslivet, t ex hur arbetsmiljölagen och MBL samverkar.
  • Stärka tillsynen. Arbetsmiljöinspektörer ska samarbeta med försäkringskassan för snabbare ingripanden.
  • Skapa bättre förutsättningar för skyddsombud.
  • Starta pilotprojekt för personalekonomiska redovisningar och utred andra ekonomiska styrmedel.
  • Ge mer stöd till forskning, utveckling och utbildning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA