Annons:
Madelaine Vilgren är förbundskassör på RFSLBild:Sören Fröberg
Intervju
Fördjupning
0 kommentarerTyck till!

Trogen medlem brinner för HBT-frågor

Madelaine Vilgren är föreslagen till omval som förbundskassör i RFSL. Hon brinner för stödet till länder som Uganda, där man vill förbjuda folk att tala med homosexuella.

 

I dagarna har RFSL kongress. Vilka är de viktigaste frågorna på kongressen?

– Inom RFSL precis som inom fackförbunden handlar det om att vi tappar medlemmar och vad vi ska göra åt det. En annan fråga gäller hur vi ska ställa oss till sexuella praktiker som bondage, disciplin och sadomasochism. Vi kommer också att ta upp smittskyddslagen, som vi tycker är felaktigt utformad. De flesta som smittar andra känner ju inte till att de själva är smittade.

 Vad gör du som förbunds­kassör?

– RFSL har en rätt omfattande redovisning. Vi har stor omsättning och många olika aktiviteter och projekt. Inte minst våra internationella projekt kräver en diger redovisning. Min funktion är väl närmast att likna vid en controller.

 Vad brinner du för?

– De internationella frågorna. Just nu jobbar vi för HBT-kvinnors rättigheter i Afrika och Indonesien, vilket är jättesvårt. Det är sådan skillnad på läget i Sverige och exempelvis Uganda. Där försöker man förbjuda folk att ha kontakt med homosexuella. Så vi måste försöka stödja och vara inlyssnade på deras nivå. Ta reda på vad de har för behov, vilket kan vara skydd och bostäder. Vi använder oss också av biståndet för att trycka på, så vi går ganska hårt fram.

 Du är aktiv i Forum Syd och i partipolitiken också?

– Ja, man får ju jobba på. RFSL är medlem i Forum Syd, som är en biståndsorganisation, så de uppdragen hör ihop. Jag sitter i Forum Syds styrelse och försöker påverka och påminna om HBT-perspektivet. Som politiker är jag socialdemokratiskt oppo­sitionsråd i Ödeshög, där jag bor, och även aktiv landstingspolitiker i Östergötland.

 Vad är den gemensamma nämnaren för dina uppdrag?

– Alla är på heltid med deltidsbetalning (skratt). Skämt åsido, jag känner starkt för att det går att förändra om man ger olika frågor tid och engagemang.

 Hur kommer det sig att du fortfarande är ST-medlem?

– Jag är väl ovanligt lojal… Det har väl bara blivit så eftersom det senaste så kallade riktiga jobbet jag hade var statligt. Jag arbetade på Lernia och innan dess på Arbetsförmedlingen. Och nu vet jag inte vilket fackförbund jag ska byta till eftersom jag inte har något annat nytt jobb, utan är aktiv i styrelser och som politiker.

 Vad får du ut av ditt medlemskap i dag?

– ST Press är en jättebra källa om man vill hänga med i vad som händer inom det statliga området. Jag följer särskilt utvecklingen inom sådana myndigheter som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, som är viktiga i människors vardag.         

Fotnot: RFSL är riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. Förbundets kongress äger rum
7–9 maj på Medlefors folkhögskola & konferens utanför Skellefteå.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetDet mesta talar för att Sverige får en ny regering med Stefan Löfven som statsminister. Överenskommelsen som C och L träffat med regeringspartierna S och MP innebär bland annat förändrade turordningsregler och neddragningar på Arbetsförmedlingen. STs förbundsordförande Britta Lejon är kritisk men ser också en del positivt.
ArbetsmiljöNyhetEn av tio på svensk arbetsmarknad anser att det egna arbetet inte är meningsfullt. Bara 53 procent av tillfrågade chefer i offentlig sektor anser att jobbet är meningsfullt. Det visar en barometer från Jobbhälsoindex.
STNyhetEn tidigare anställd vid Åklagarmyndigheten har stämt ST i tingsrätten för vårdslös rådgivning vid en uppsägning. ST tillbakavisar alla anklagelser. I februari faller domen.
DiskrimineringsombudsmannenFördjupningFör tio år sedan Sverige fick en sammanhållen lag mot diskriminering och en ny myndighet – Diskrimineringsombudsmannen, DO. Efter en stormig start verkar myndigheten nu ha funnit sin form. Men det finns också de som är kritiska mot hur dagens DO fungerar.
SwedaviaNyhetSwedavia varslar 125 anställda om uppsägning, varav merparten arbetar i Stockholm och Göteborg. ”Vi ska kämpa för att det blir färre än 125”, säger Mikael Nordenståhl, sektionsordförande för ST inom Swedavia på Stockholm Arlanda och Bromma.
RättsväsendetNyhetFörtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för Polisen. Det visar årets Nationella trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit fram en digital guide som stöd i arbetsgivares arbete mot diskriminering. Guiden ska underlätta arbetet med aktiva åtgärder.
Miljö- och energidepartementetNyhetArbetsbelastningen för personalen på miljö- och energidepartementet är så hög att Arbetsmiljöverket ingrep i höstas. Ett av arbetsmiljöombuden som slog larm har därefter fått så omfattande arbetsuppgifter att personen känt sig hindrad i arbetsmiljöarbetet. Nu är ombudet sjukskriven och ST har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.
USANyhetMyndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.
Offentlighet och sekretessNyhetRiksarkivet gjorde rätt när myndigheten nekade att lämna ut allmänna handlingar med motiveringen att handlingarna i sig skulle kunna förstöras vid ett utlämnande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.
ArbetsmarknadNyhetArbetslösheten blev under 2018 den lägsta på tio år, konstaterar Arbetsförmedlingen. Samtidigt var antalet nyanmälda lediga jobb på en hög nivå och antalet som berörts av varsel få.
KriminalvårdenNyhetI maj avled en man av uttorkning i ett av Kriminalvårdens häkten. Nu har avdelningschefen som stått åtalad för vållande till annans död och tjänstefel friats av Attunda tingsrätt.
FackligtNyhetSvenska Hamnarbetarförbundet varslar i dag om riksomfattande stridsåtgärder. Avsikten är att tvinga fram ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivaren Sveriges hamnar, skriver förbundsordföranden Eskil Rönér i en debattartikel.
EUNyhetEU samtalar nu om att skjuta upp datumet för en eventuell Brexit till tidigast i juli, skriver brittiska The Guardian. Förseningen är en följd av att EU bedömer att den brittiska premiärministern Theresa May inte kommer att få parlamentets stöd för överenskommelsen med EU.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh har kallats till energiminister Ibrahim Baylan i dag, bland annat för att redogöra för de ifrågasatta konsultinköp som avslöjats av Dagens Nyheter.
SocialförsäkringNyhetEn utredning föreslår att staten tar över ansvaret för personlig assistans, men att kommunerna ska ansvara för tre nya insatser. Utredningen möts av skarp kritik från berörda brukare.
ArbetsmiljöNyhetMer än hälften av de statsanställda tycker att de har för mycket att göra, och kan inte heller koppla bort tankar på arbetet på fritiden.
STATSBUDGETENNyhetDet är en sak att partier intar vissa ideologiska ståndpunkter, en annan att genomföra den nya budgeten i praktiken, säger forskaren Shirin Ahlbäck Öberg. Hon pekar på att många uppgifter som tidigare hanterats av en regering nu måste lösas av myndigheterna själva.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anlitade en vän som konsult i sin tidigare roll som marknadsdirektör 2015–2016, enligt Dagens Nyheter. "Det är ju jäv så det bara dundrar om det", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.
StatsbudgetenNyhetStatens veterinärmedicinska anstalt, SVA, slutar med sina kontroller av sjukdomar hos vilda djur. Det finns inga pengar i den nya budgeten och uppdraget finns inte med i myndighetens nya regleringsbrev.
ArbetsrättNyhetKristina Sutter-Beimes får Wallanderstipendiet på drygt 1,7 miljoner kronor för sin avhandling om avvikande anställda.
StatsbudgetenNyhetRiksdagens budgetbeslut får stora konsekvenser för den statliga verksamheten, anser Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler. Förändringarna måste ske snabbt och det saknas en politisk ledning att tala med. ”Det är inte lätt att ha en dialog med den samlade riksdagen”, säger hon.