Tuffa brittiska besparingar

STORBRITANNIEN2010-06-23

Den nya brittiska regeringen har presenterat en stram budget. Offentliganställda får sina löner frysta i två år och kommer att förlora löneförmåner. Momsen höjs från 17,5 till 20 procent.

En av de första åtgärderna från den nya brittiska koalitionsregeringen mellan konservativa och liberaler blev att ta fram en ny budget. Utöver de nedskärningar som beslutades under den förra labourregeringen föreslås nu ytterligare skattehöjningar och besparingar på tillsammans 40 miljarder pund, drygt 440 miljarder kronor.

Alla statliga utgifter, förutom hälso- och sjukvård samt biståndssamarbete, ska skäras ned med en fjärdedel enligt budgetförslaget. Regeringens plan är att underskottet i Storbritanniens finanser ska vara utplånat 2014-15, och att statsskuldens andel av BNP ska börja minska från 2016.

Oppositionen kallar nedskärningarna för ”Thatcheranska”, och hävdar att de kommer att slå hårt mot barn och handikappade:

”De säger att det inte finns något alternativ, men sanningen är att det är så här de vill ha det. Den här budgeten har inte drivits fram av ekonomin; den har drivits fram av ideologin – av deras åtagande att förminska staten”, sade Labours interimsledare Harriet Harman, enligt Guardian.

De offentliganställdas fackförbund såg budgeten som en stridsåtgärd riktad direkt mot deras medlemmar.

“Den här budgeten signalerar krig i Storbritanniens offentliga sektor, och det är regeringen som har deklarerat krig”, säger Unisons ledare Dave Prentis till Daily Mail:

“De offentliganställda kommer att bli chockade och arga över att de blir oskyldiga offer för indragna jobb och frysta löner”.

Paul Nowak, ledare i TUC, Trades Union Congress, varnade för kommmande stridsåtgärder om neddragningarna blir 25 procent:

“Med en inflation på 5,1 procent är det här inte frysta löner, det är sänkta löner,” säger han till Daily Mail.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA