Tunga instanser negativa till utvecklingsledighet

ARBETSMARKNAD2018-09-18

Arbetsgivarverket och TCO avstyrker förslaget om utvecklingsledighet som Utredningen för hållbart arbetsliv över tid har presenterat. Flera andra tunga remissinstanser ifrågasätter också förslaget.

Utredningen för hållbart arbetsliv över tid lade i mars fram en rad förslag i syfte att skapa just ett hållbart arbetsliv på en föränderlig arbetsmarknad. På det stora hela är majoriteten av remissinstanserna positiva till utredningens förslag. Till exempel håller de flesta med om att det inte är lämpligt att staten lagstiftar kring arbetslivskonton, utan det är upp till arbetsmarknadens parter att göra upp om. Likaså delar remissinstanserna uppfattningen att det är angeläget att öka kunskaperna om den stressrelaterade ohälsan och säger ja till utredningens förslag att Inspektionen för socialförsäkringar ska ges i uppdrag att öka kunskaperna om kostnaderna för stressrelaterad sjukfrånvaro.

När det gäller utredningens förslag om utvecklingsledighet ställer sig dock flera instanser frågande. Denna ledighetsmodell som utredningen vill införa syftar till att stärka individen på arbetsmarknaden genom till exempel utbildning, arbetspraktik eller start av näringsverksamhet. Den som är etablerad sysselsatt ska efter överenskommelse med arbetsgivaren kunna ansöka om utvecklingsledighet på heltid i upp till ett år. Förutsättningen är att arbetsgivaren anställer en vikarie. Ersättning till den utvecklingslediga ska ges i form av aktivitetsstöd motsvarande den ersättning personen skulle fått vid arbetslöshet. Enligt förslaget ska Arbetsförmedlingen administrera och anvisa till utvecklingsledighet.

Arbetsförmedlingen ifrågasätter i sitt remissyttrande om uppdraget är förenligt med Arbetsförmedlingens kärnuppdrag då utvecklingsledigheten inte nödvändigtvis kommer att stärka de arbetslösas ställning. De ser också en risk att den ökade arbetsbördan ska påverka myndighetens nuvarande verksamhet negativt.

Jämställdhetsmyndigheten ser också problem med förslaget. De befarar att deltidsarbetande kvinnor inom offentlig sektor — en grupp som skulle gagnas av utvecklingsledigheten — inte skulle ha råd att ta den. 

Både TCO och Arbetsgivarverket avstyrker förslaget helt — om än av olika anledningar. TCO vill hellre ha renodlat fokus på utbildning. De tycker också att det vore mycket olyckligt att införa en modell för kompetensutveckling och vidareutbildning som bygger på överenskommelse med arbetsgivaren.

Arbetsgivarverket skriver i sitt remissyttrande att det inom det statliga avtalsområdet redan finns möjlighet till ledighet, till exempel tjänstledighet vid annat statligt arbete. Arbetsgivarverket vill i stället se insatser som kan ge ökade kunskaper om hälsofrämjande arbetsorganisationer och strategisk kompetensutveckling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA