Annons:
Tv-serier
Kultur
AVIda Måwe0 kommentarerTyck till!

Tv-serierna tar plats i finrummet

I dag ser många mer fram emot en ny säsong av Homeland än mot premiären av en biofilm. Många av dagens tv-serier är lika genomarbetade som stora långfilmsproduktioner.

När höstmörkret sveper in är det många som väljer att krypa upp i soffan. Vi har vant oss vid att följetongskonsumera.

I dag finns ett stort utbud av påkostade tv-serier i olika genrer. Det har hänt mycket sedan Falcon Crest hade premiär 1981. Enligt Patrik Sjöberg, forskare i filmvetenskap vid Karlstads universitet, har tv-seriernas kvalitet genom åren närmat sig biofilmens, med komplexa karaktärer och avancerat visuellt berättande.

– Tidigare fanns en stor rädsla för att tappa tv-tittarna om man gjorde något som var alltför avancerat, långsamt eller estetiskt. Man ansåg att detaljerade filmscener passade bättre för biosalongen, där åskådarna inte var distraherade av annat, säger han.

För ett par decennier sedan sågs fortfarande film som något finkulturellt och påkostat. Seriösa satsningar i tv-serie­formatet fanns, men var fortfarande undantag. I början av 1990-talet började dock dessa världar att närma sig varandra. Producenterna började ta tv-tittarna på större allvar.

– Ett exempel på detta är Twin Peaks, där regissören David Lynch arbetade mycket med kompositioner och färger, och valde ljudspår med omsorg, säger Patrik Sjöberg.

Ungefär samtidigt började betal­kanalen HBO tänja på gränserna och bana väg för en ny typ av produktioner. Eftersom HBO struntade i reklamfinansiärerna kunde de använda hårdare språk och berättelser.

Enligt Patrik Sjöberg är HBOs tv-serie Sopranos, som hade premiär 1999, fortfarande en kvalitetsmässig föregångare. Den följdes av påkostade produktioner som Six feet under och The wire.

Anna-Karin Linder Krauklis är tv-kritiker och bloggar på tvdags.se. Hon tror att det var sådana satsningar som gjorde att folk fick upp ögonen för hur maffiga tv-serier kan vara.

– En del i framgången är att mediet passar väldigt bra för berättande. Det finns mycket tid att berätta en komplex historia, i och med långa säsonger med entimmesavsnitt, i stället för filmens kortare tidsspann, säger hon.

Tillgängligheten är en annan faktor som bidrar till populariteten. I dag tappar den tablålagda tv:n till förmån för strömmad film och tv på nätet. Internet har gjort det möjligt att titta när som helst – på datorn, läsplattan eller i mobilen.

Patrik Sjöberg ser dock en fara med de nya tittarvanorna. Han tycker att den tekniska kvaliteten på flera sätt har gått tillbaka sedan Sopranos dagar.

– Då var tv-serierna snyggare och audivisuellt mer sammansatta. I dag tittar folk i mobilen och då struntar man i kompositionen. Producenterna vet att folk tittar på små skärmar och då anpassar man det visuella berättandet därefter, säger han.

Nätet ger också tv-serierna ett fortsatt liv i olika diskussionsforum. Där kan man läsa sammanfattningar, så kallade recaps, av avsnitt. Dessa följs ofta av livliga diskussioner.

– Jag skrev själv recaps om Game of thrones och upptäckte att läsarna är otroligt aktiva. Det finns ett stort engagemang, folk kan bli väldigt upprörda om de inte håller med om ens analys, säger Anna-Karin Linder Krauklis.

Hon tycker att det finns tydliga tecken på att tv-seriens status har höjts de senaste åren. Förr deltog kända skådespelare i tv-serier när det gick dåligt i karriären. Nu är det tvärtom prestigefyllt att vara med i flera av serierna.

– Det påverkar även publiken, som kanske väljer att se en tv-serie för att deras favoritskådespelare medverkar.

Men fortfarande är huvudpersonerna i serierna oftast vita, heterosexuella män. Anna-Karin Linder Krauklis
efterlyser fler tv-serier med genustänk.

– Det finns hur många exempel som helst, Breaking bad eller Mad men. Intressanta kvinnliga bikaraktärer räcker inte. 

Anna-Karin Linder Krauklis tipsar om aktuella serier
  • Outlander: Romantisk dramaserie med fantasyinslag om sjuksköterskan Claire Randall som av misstag flyttas tillbaka till 1700-talets Skottland.
  • Masters of Sex: Drama om William Masters och Virgina Johnson som genom sin forskning banade väg för den sexuella revolutionen.
  • The Fall: Psykologisk thriller som utspelar sig på Irland med skådespelaren Gillian Anderson i huvudrollen.
  • True Detective: Kriminaldrama som följer två detektiver vars liv blir intrasslade i en 17-årig jakt på en seriemördare i Louisiana.
  • The Strain: Vampyrskräck. Ett flygplan landar i New York, ombord finns tvåhundra lik. När kropparna försvinner från bårhusen ställs New York inför ett hot mot mänskligheten.
  • The Fosters: En dramaserie om den normbrytande familjen Foster.
  • Halt and Catch Fire: Utspelar sig under tidigt 1980-tal när IT-branschen står på tröskeln till en boom. Tre utvecklare bestämmer sig för att konstruera en ny typ av persondator.
Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.