Annons:
Tv-serier
Kultur
AVIda Måwe0 kommentarerTyck till!

Tv-serierna tar plats i finrummet

I dag ser många mer fram emot en ny säsong av Homeland än mot premiären av en biofilm. Många av dagens tv-serier är lika genomarbetade som stora långfilmsproduktioner.

När höstmörkret sveper in är det många som väljer att krypa upp i soffan. Vi har vant oss vid att följetongskonsumera.

I dag finns ett stort utbud av påkostade tv-serier i olika genrer. Det har hänt mycket sedan Falcon Crest hade premiär 1981. Enligt Patrik Sjöberg, forskare i filmvetenskap vid Karlstads universitet, har tv-seriernas kvalitet genom åren närmat sig biofilmens, med komplexa karaktärer och avancerat visuellt berättande.

– Tidigare fanns en stor rädsla för att tappa tv-tittarna om man gjorde något som var alltför avancerat, långsamt eller estetiskt. Man ansåg att detaljerade filmscener passade bättre för biosalongen, där åskådarna inte var distraherade av annat, säger han.

För ett par decennier sedan sågs fortfarande film som något finkulturellt och påkostat. Seriösa satsningar i tv-serie­formatet fanns, men var fortfarande undantag. I början av 1990-talet började dock dessa världar att närma sig varandra. Producenterna började ta tv-tittarna på större allvar.

– Ett exempel på detta är Twin Peaks, där regissören David Lynch arbetade mycket med kompositioner och färger, och valde ljudspår med omsorg, säger Patrik Sjöberg.

Ungefär samtidigt började betal­kanalen HBO tänja på gränserna och bana väg för en ny typ av produktioner. Eftersom HBO struntade i reklamfinansiärerna kunde de använda hårdare språk och berättelser.

Enligt Patrik Sjöberg är HBOs tv-serie Sopranos, som hade premiär 1999, fortfarande en kvalitetsmässig föregångare. Den följdes av påkostade produktioner som Six feet under och The wire.

Anna-Karin Linder Krauklis är tv-kritiker och bloggar på tvdags.se. Hon tror att det var sådana satsningar som gjorde att folk fick upp ögonen för hur maffiga tv-serier kan vara.

– En del i framgången är att mediet passar väldigt bra för berättande. Det finns mycket tid att berätta en komplex historia, i och med långa säsonger med entimmesavsnitt, i stället för filmens kortare tidsspann, säger hon.

Tillgängligheten är en annan faktor som bidrar till populariteten. I dag tappar den tablålagda tv:n till förmån för strömmad film och tv på nätet. Internet har gjort det möjligt att titta när som helst – på datorn, läsplattan eller i mobilen.

Patrik Sjöberg ser dock en fara med de nya tittarvanorna. Han tycker att den tekniska kvaliteten på flera sätt har gått tillbaka sedan Sopranos dagar.

– Då var tv-serierna snyggare och audivisuellt mer sammansatta. I dag tittar folk i mobilen och då struntar man i kompositionen. Producenterna vet att folk tittar på små skärmar och då anpassar man det visuella berättandet därefter, säger han.

Nätet ger också tv-serierna ett fortsatt liv i olika diskussionsforum. Där kan man läsa sammanfattningar, så kallade recaps, av avsnitt. Dessa följs ofta av livliga diskussioner.

– Jag skrev själv recaps om Game of thrones och upptäckte att läsarna är otroligt aktiva. Det finns ett stort engagemang, folk kan bli väldigt upprörda om de inte håller med om ens analys, säger Anna-Karin Linder Krauklis.

Hon tycker att det finns tydliga tecken på att tv-seriens status har höjts de senaste åren. Förr deltog kända skådespelare i tv-serier när det gick dåligt i karriären. Nu är det tvärtom prestigefyllt att vara med i flera av serierna.

– Det påverkar även publiken, som kanske väljer att se en tv-serie för att deras favoritskådespelare medverkar.

Men fortfarande är huvudpersonerna i serierna oftast vita, heterosexuella män. Anna-Karin Linder Krauklis
efterlyser fler tv-serier med genustänk.

– Det finns hur många exempel som helst, Breaking bad eller Mad men. Intressanta kvinnliga bikaraktärer räcker inte. 

Anna-Karin Linder Krauklis tipsar om aktuella serier
  • Outlander: Romantisk dramaserie med fantasyinslag om sjuksköterskan Claire Randall som av misstag flyttas tillbaka till 1700-talets Skottland.
  • Masters of Sex: Drama om William Masters och Virgina Johnson som genom sin forskning banade väg för den sexuella revolutionen.
  • The Fall: Psykologisk thriller som utspelar sig på Irland med skådespelaren Gillian Anderson i huvudrollen.
  • True Detective: Kriminaldrama som följer två detektiver vars liv blir intrasslade i en 17-årig jakt på en seriemördare i Louisiana.
  • The Strain: Vampyrskräck. Ett flygplan landar i New York, ombord finns tvåhundra lik. När kropparna försvinner från bårhusen ställs New York inför ett hot mot mänskligheten.
  • The Fosters: En dramaserie om den normbrytande familjen Foster.
  • Halt and Catch Fire: Utspelar sig under tidigt 1980-tal när IT-branschen står på tröskeln till en boom. Tre utvecklare bestämmer sig för att konstruera en ny typ av persondator.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.