Annons:
Tv-serier
Kultur
AVIda Måwe0 kommentarerTyck till!

Tv-serierna tar plats i finrummet

I dag ser många mer fram emot en ny säsong av Homeland än mot premiären av en biofilm. Många av dagens tv-serier är lika genomarbetade som stora långfilmsproduktioner.

När höstmörkret sveper in är det många som väljer att krypa upp i soffan. Vi har vant oss vid att följetongskonsumera.

I dag finns ett stort utbud av påkostade tv-serier i olika genrer. Det har hänt mycket sedan Falcon Crest hade premiär 1981. Enligt Patrik Sjöberg, forskare i filmvetenskap vid Karlstads universitet, har tv-seriernas kvalitet genom åren närmat sig biofilmens, med komplexa karaktärer och avancerat visuellt berättande.

– Tidigare fanns en stor rädsla för att tappa tv-tittarna om man gjorde något som var alltför avancerat, långsamt eller estetiskt. Man ansåg att detaljerade filmscener passade bättre för biosalongen, där åskådarna inte var distraherade av annat, säger han.

För ett par decennier sedan sågs fortfarande film som något finkulturellt och påkostat. Seriösa satsningar i tv-serie­formatet fanns, men var fortfarande undantag. I början av 1990-talet började dock dessa världar att närma sig varandra. Producenterna började ta tv-tittarna på större allvar.

– Ett exempel på detta är Twin Peaks, där regissören David Lynch arbetade mycket med kompositioner och färger, och valde ljudspår med omsorg, säger Patrik Sjöberg.

Ungefär samtidigt började betal­kanalen HBO tänja på gränserna och bana väg för en ny typ av produktioner. Eftersom HBO struntade i reklamfinansiärerna kunde de använda hårdare språk och berättelser.

Enligt Patrik Sjöberg är HBOs tv-serie Sopranos, som hade premiär 1999, fortfarande en kvalitetsmässig föregångare. Den följdes av påkostade produktioner som Six feet under och The wire.

Anna-Karin Linder Krauklis är tv-kritiker och bloggar på tvdags.se. Hon tror att det var sådana satsningar som gjorde att folk fick upp ögonen för hur maffiga tv-serier kan vara.

– En del i framgången är att mediet passar väldigt bra för berättande. Det finns mycket tid att berätta en komplex historia, i och med långa säsonger med entimmesavsnitt, i stället för filmens kortare tidsspann, säger hon.

Tillgängligheten är en annan faktor som bidrar till populariteten. I dag tappar den tablålagda tv:n till förmån för strömmad film och tv på nätet. Internet har gjort det möjligt att titta när som helst – på datorn, läsplattan eller i mobilen.

Patrik Sjöberg ser dock en fara med de nya tittarvanorna. Han tycker att den tekniska kvaliteten på flera sätt har gått tillbaka sedan Sopranos dagar.

– Då var tv-serierna snyggare och audivisuellt mer sammansatta. I dag tittar folk i mobilen och då struntar man i kompositionen. Producenterna vet att folk tittar på små skärmar och då anpassar man det visuella berättandet därefter, säger han.

Nätet ger också tv-serierna ett fortsatt liv i olika diskussionsforum. Där kan man läsa sammanfattningar, så kallade recaps, av avsnitt. Dessa följs ofta av livliga diskussioner.

– Jag skrev själv recaps om Game of thrones och upptäckte att läsarna är otroligt aktiva. Det finns ett stort engagemang, folk kan bli väldigt upprörda om de inte håller med om ens analys, säger Anna-Karin Linder Krauklis.

Hon tycker att det finns tydliga tecken på att tv-seriens status har höjts de senaste åren. Förr deltog kända skådespelare i tv-serier när det gick dåligt i karriären. Nu är det tvärtom prestigefyllt att vara med i flera av serierna.

– Det påverkar även publiken, som kanske väljer att se en tv-serie för att deras favoritskådespelare medverkar.

Men fortfarande är huvudpersonerna i serierna oftast vita, heterosexuella män. Anna-Karin Linder Krauklis
efterlyser fler tv-serier med genustänk.

– Det finns hur många exempel som helst, Breaking bad eller Mad men. Intressanta kvinnliga bikaraktärer räcker inte. 

Anna-Karin Linder Krauklis tipsar om aktuella serier
  • Outlander: Romantisk dramaserie med fantasyinslag om sjuksköterskan Claire Randall som av misstag flyttas tillbaka till 1700-talets Skottland.
  • Masters of Sex: Drama om William Masters och Virgina Johnson som genom sin forskning banade väg för den sexuella revolutionen.
  • The Fall: Psykologisk thriller som utspelar sig på Irland med skådespelaren Gillian Anderson i huvudrollen.
  • True Detective: Kriminaldrama som följer två detektiver vars liv blir intrasslade i en 17-årig jakt på en seriemördare i Louisiana.
  • The Strain: Vampyrskräck. Ett flygplan landar i New York, ombord finns tvåhundra lik. När kropparna försvinner från bårhusen ställs New York inför ett hot mot mänskligheten.
  • The Fosters: En dramaserie om den normbrytande familjen Foster.
  • Halt and Catch Fire: Utspelar sig under tidigt 1980-tal när IT-branschen står på tröskeln till en boom. Tre utvecklare bestämmer sig för att konstruera en ny typ av persondator.
Bli den första att tycka till!
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med oavgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
NyhetDen nedåtgående trenden för högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
På jobbet: rättshaveristerPå jobbetMyndigheter ska ge service. Men när någon hör av sig gång på gång med ständigt nya frågor och krav är det lätt att bli frustrerad. Experternas råd är att hålla dig sval och göra det du måste. Men inte mer.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få mer ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetEffektiviteten på högskolor och universitet har ett samband med hög personalomsättning. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Högst förbättringspotential har exempelvis Linnéuniversitetet och Karlstads universitet.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism. Enligt en rapport från Polisen saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu gör ett försök att vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det leder till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, uppger Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.
STNyhetPå måndag startar STs värvningsturné i Kiruna. Fem personer har anställts för att åka landet runt med husbil fram till 4 december. STs totala budget för värvning i år är 15 miljoner kronor och förbundet hoppas värva runt 7 500 nya medlemmar, enligt projektledaren Karin Ahlgren.
HÄLSANyhetArbetslösa skattar sin hälsorelaterade livskvalitet sämre än de som har ett jobb. Särskilt markant är skillnaden vad gäller ångest och depression, visar en studie vid Umeå universitet, som tidningen Arbetsliv uppmärksammar.
InternationelltNyhetDanmark överväger förstärkt gränskontroll vid gränsen mot Sverige, efter två sprängattentat mot Skattestyrelsen och utanför en närpolisstation senaste veckan. Två män, hemmahörande i Sverige, misstänks för attentatet mot Skattestyrelsen.
informationssäkerhetNyhetPrimula, det system som ett fyrtiotal myndigheter använder för löneutbetalningar, misstänks ha drabbats av ett dataintrång. Statens servicecenter har nu skickat en varning till samtliga dessa myndigheter. En myndighetsanställd har polisanmälts för det misstänkta intrånget.
ArbetsmiljöNyhetTrakasserier och hot bör anses särskilt allvarliga om de drabbar statligt anställda. Staten som arbetsgivare behöver också få större möjlighet att skydda och hjälpa anställda som hotas eller trakasseras, anser Arbetsgivarverket i en skrivelse till regeringen.
LEDARSKAPNyhetKvinnliga chefer bedöms prestera bättre än manliga på 17 av 19 kompetensområden som är viktiga för ledarskap, enligt en amerikansk studie som presenteras i Harvard Business Review.
KRIMINALVÅRDENNyhetVar femte dansk kriminalvårdare som utsatts för hot och våld på jobbet utvecklar symtom på posttraumatiskt stressyndrom, enligt en dansk studie. Svensk kriminalvård skulle behöva mer kunskap om problemet, anser ST-företrädaren Joachim Danielsson.
DigitaliseringNyhetI en promemoria föreslår justitiedepartementet en ökad digitalisering av domstolarnas mål- och ärendehantering. Syftet är att effektivisera verksamheten och förbättra servicen till medborgarna.
ArbetsmiljöNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket genomför särskilda informationsinsatser för att öka arbetsgivares kunskaper om hur man motverkar trakasserier och sexuella trakasserier.
HögskolanNyhetMöjligheten att bli antagen till högskolan baserat på reell kompetens har inte lett till att många studenter utan formell behörighet har antagits, konstaterar Dagens Nyheter i en serie artiklar. Nu vill högskoleministern införa ett nationellt behörighetsprov.