Oscar Engberg var en av de fyra medarbetare som fick gå över till Riksantikvarieämbetet 2017. Han arbetar fortfarande kvar.
Bild: Stig Hammarstedt
Oscar Engberg var en av de fyra medarbetare som fick gå över till Riksantikvarieämbetet 2017. Han arbetar fortfarande kvar.

Två år sedan chockbeskedet

SÅ GICK DET: UPPFÖLJNING2019-06-17

Det har gått två år sedan Riksutställningar lades ned och endast fyra av tjugoen fast anställda fick följa med i en verksamhetsövergång till Riksantikvarieämbetet.

DÅ: Riksutställningar lägger ned

I december 2016 beslutade regeringen att lägga ned Riksutställningar i Visby. I kulturarvspropositionen skrev regeringen att den bedömde att ”stora delar av den befintliga verksamheten ska inordnas i Riksantikvarieämbetet”. Men i mars 2017 fick de anställda vid Riksutställningar veta att endast fyra av tjugoen fast anställda skulle få följa med i en verksamhetsövergång till Riksantikvarieämbetet. ”Ett oväntat och drastiskt besked”, sade ST-avdelningens vice ordförande Oscar Engberg då.

NU: ”Tryggheten är större här”

Den 31 maj var det två år sedan Riksutställningar lades ned. Bara en liten enhet med fyra anställda fördes då över till Riksantikvarieämbetet.

Robert Lang, ordförande för ST inom kultursektorn och själv anställd på Riksantikvarieämbetet, var med och stred för att fler kolleger från Riksutställningar skulle få följa med.

– Vi kämpade med näbbar och klor, men vi kom inte längre i förhandlingarna, säger han.

Av de fyra medarbetare som fick gå över till Riksantikvarieämbetet arbetar tre fortfarande kvar. Oscar Engberg, som Publikt intervjuade 2017, är en av dem.

I dag jobbar han med praktiskt utvecklingsstöd till museer och utställningar – i stort sett samma arbetsuppgifter som han hade på Riksutställningar.

– Riksantikvarieämbetet är en bred myndighet som jobbar med allt från byggnadsvård till praktiskt stöd till museer. Det ställer höga krav på kommunikationen. På min enhet har vi fått fundera över hur vi ska nå ut med vad just vi gör på bästa sätt.

I efterhand tycker Oscar Engberg att allt har blivit ganska bra, även om det tagit tid att komma in i en ny verksamhet. Det finns fördelar med att vara anställd på en större myndighet, konstaterar han.

– Tryggheten är större här. På Riksutställningar var känslan att inget varar för evigt.

Robert Lang håller med om att Riksantikvarieämbetet är en stabil arbetsplats.

– Det är ganska lugnt här just nu, vi har arbetsro, säger han.

Även han tycker att Riksantikvarieämbetet har förvaltat verksamhetsövergången från Riksutställningar väl.

– Och som jag förstår så har det tagits emot bra i branschen också.

Successivt, efter verksamhetsövergången, har ytterligare fyra av Oscar Engbergs gamla kolleger från Riksutställningar tillsvidareanställts på Riksantikvarieämbetet, varav en som avdelningschef.

Dessutom har myndigheten nyanställt ett tjugotal personer de senaste två åren, vilket innebär att antalet statliga arbetstillfällen på Gotland nu är detsamma som innan Riksutställningar lades ned, enligt Robert Lang.

– Även om det inte fullt ut är samma personer så känns det ändå bra, säger han.

Publikt nr 3-2017.
Publikt nr 3-2017.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA