Annons:
Debatt
Debatt
0 kommentarerTyck till!

Tveksamt sälja Postgirot

Svenska staten är ute och cyklar. I Holland finns det inga backar. Där går det lätt. Bankkoncernen Nordea vill köpa det statliga bolaget Postgirot av oss. All makt utgår från folket. Eftersom vi som ägare till Postverket hade krav på vinst ombildade vi Postverket till en koncern. Genom Postkoncernen har vi ett bolag i Holland. Om detta bolag sköter försäljningen av Postgirot så minskar våra skatteinkomster på reavinsten. Men vårt resultat i Postkoncernen förbättras genom skatteplanering och försäljning av allmän egendom. Vem av oss ska ha pengarna som försäljningen av Postgirot ger?
Om Posten får behålla kulorna blir det lättare för dem av oss som arbetar på Posten att klara våra avkastningskrav. Postens personal kan få lite andrum. Vi kan vänta med att slakta postkontor och sparka personal. Säkerheten kan byggas upp för att minska rån. Arbetsskador kan begränsas genom att underbemanning, överbelastning och stress nedbringas till ett minimum. Trycket minskar på sjukvård och rehabilitering. Behovet av skattemedel till vården minskar. Och vi kan vårda även andra. Inte bara dem som vi skadar i arbetet i allmän tjänst genom våra alltför höga krav på vinst till oss som ägare. Det låter väl bra?

Idén att organisera Postverket som ett anonymt skalbolag redo för slakt är inte ny. I början på 70-talet ville Gunnar Sträng förstatliga Bankgirot och lägga in det i Postgirot. När Gösta Bohman skötte utdelningen av statliga medel blåste han liv i Strängs gamla idé. Fast tvärtom. Lilla dvärgen Bankgirot skulle sluka jätten Postgirot med 85 procent av marknaden. Bohman fick respass och hans planer lades i malpåse.
1979–89 var Postgirot helt lamslaget av övergången till bildhantering av blanketter. ST och de andra facken spelade en avgörande roll vid omläggningen. Tvärfackligt arbete och arbetstagarkonsulter gav postfacken ett direkt inflytande. Projektplanen låg på drygt ett år. Det blev tio års intensivt förhandlande och avtalsskrivande. Läs gärna boken  Postgirot i Stockholm, 1984  (av Arne Grip och Lars Sundström). Vi beskriver där hur det gick till på den tiden facken förhandlade, tecknade avtal och försvarade den svenska modellen.
Postgeneralen Ove Rainer befordrades till justitieminister. Han tvingades lämna sin post som statsråd efter en helt laglig skatteplanering. Laila Freivalds avgick som justitieminister efter en helt laglig lägenhetsaffär. Men tiderna förändras. Nu ska s+v+mp sälja ut Postgirot igen. Det har bolagsstyrelsen bestämt. Ordförande i Postens styrelse är förre AMS-chefen Göte Bernhardsson. Han ser inget fel i en helt laglig transaktion. Det återstår bara att se om Konkurrensverket och EU godkänner utförsäljningen av statlig egendom. Men har du godkänt en försäljning? Vad händer med personalen?

Socialdemokratin vill inte längre styra marknaden. Den har övergett blandekonomin och infört vinst och avkastning som enda rättesnöre. Aktiespekulationer ska ge oss en tryggad pension. På ett område gör man symboliskt motstånd. Ingen ska få slå mynt av att människor drivs så hårt av oss som politiker och arbetsgivare att vi sparkas, skadas, blir utbrända och behöver vård. Att anslag till verksamhet försvinner när de återtas med hjälp av ockerhyror försöker man dölja.
Medborgare och företag behöver skicka pengar till varandra i ett samhälle som bygger på pengar. Idag äger vi Postgirot. Det går med vinst som vi kan använda för att göra livet lättare för oss. Avkastningskravet på Posten fastställdes när räntan var hög. Når räntan sjönk borde också statens utdebitering ha minskat.

Måste vi sälja Postgirot för att klara av våra krav på vinst? Låt oss debattera om vi ska sälja. Inte bara hur det ska ske. Som kund får du finna dig i vad andra bestämmer. Som medborgare och ägare måste du fråga dig:
Är det rätt att vi driver samhällsnyttig verksamhet med så höga vinstkrav att vi inte har råd med samhällsservice till oss? Vill jag verkligen sälja mitt Postgiro? Eller vill jag ha kvar Postgirot som samhällsnyttig allmän egendom?

AV Arne Grip

Bli den första att tycka till!
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till utrymme för kärnverksamheten.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner, bland dem Skansen, för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i coronakrisens spår.
HÖGSKOLANNyhetPå grund av risken för spridning av coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola, till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en myndighetsanalys. Men Statskontoret ser också en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av coronapandemin har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetFacken inom statsförvaltningen och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Skälet är den situation som råder på grund av coronapandemin. Avtalet gäller i tre månader.
ArbetsmiljöNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant som blev påkommen med metadon på jobbet åtalas för ringa narkotikabrott. Om mannen döms kan han förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetI en gemensam debattartikel kräver företrädare för TCO, LO och Saco att Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, stoppas tills vidare. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg har klagat på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige får dagsböter och villkorlig dom sedan hon gripits på bar gärning när hon stulit pengar ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronasmittan gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har uppdragit åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning inför den tredje veckan, då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till myndigheten. Skälet är att vården är satt under press, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.