Tvist vid uppsägning utreds

ARBETSRÄTT2011-09-15

En tvist om uppsägning kan bli dyrt för arbetsgivarna. Regeringen vill få utrett om det går att skydda arbetsgivaren från för stora kostnader. Från fackligt håll möter utredningen kritik.

Regeringen oroar sig för att arbetsgivare avstår från att anställa på grund anställningsskyddslagens nuvarande utformning. Uppsägning är enligt lagen bara tillåten om det finns saklig grund. Det vill regeringen inte ändra på.

Men i en tvist kan en uppsagd arbetstagare kräva skadestånd och att uppsägningen ogiltigförklaras. Tvisten kan dra ut på tiden. Det kan vara svårt för arbetsgivaren att förutse hur det kommer att gå och hur mycket processen kommer att kosta.

Idag, torsdag, har regeringen därför tillsatt en utredning.

Utredaren Jonas Malmberg, till vardags arbetsrättsprofessor i Uppsala, ska kartlägga hur de här tvisterna hanteras i praktiken. Regeringen vill också ha förslag på sådant som kan skydda arbetsgivaren mot stora kostnader. Jonas Malmberg förväntas också föreslå mer förutsägbara regler.

Eventuellt kan regeringen tänka sig att ta ifrån arbetstagare rätten till lön under pågående tvist. I så fall måste utredaren hitta en lösning till hur arbetstagaren på annat sätt ska få sin försörjning; kanske via a-kassan.

TCO vill inte alls se någon sådan här utredning.

– Det kan verka som att det bara handlar om tekniska detaljer. Men det här är en ren urholkning av arbetsrätten. Man rör vid en grundbult i anställningsskyddet, möjligheten att driva en process, möjligheten att hävda sin rätt, säger TCO:s jurist Samuel Engblom.

Han tror inte på regeringens farhåga.

– Nej att hävda att risken för tvist vid en uppsägning skulle ha någon hämmande inverkan på sysselsättningen är trams.

Samuel Engblom pekar på möjligheterna att anställa för viss tid eller på prov. Dessutom hävdar han att det svenska systemet med lokala och centrala förhandlingar går ut på att i det längsta undvika tvist i Arbetsdomstolen.

– Jämfört med andra länder är vårt system både billigt och smidigt. Men om det skulle vara så kostsamt får väl arbetsgivarna fundera på någon sorts försäkringslösning, säger Samuel Engblom.

Även LO har reagerat negativt. Avtalssekreteraren Per Bardh befarar att de osakliga uppsägningarna skulle öka om det blev billigare för arbetsgivare vid tvister.

Utredningen ska vara klar senast 28 september 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA