Tydligare styrning mot jämställdhet

JÄMSTÄLLDHET2015-03-04

Jämställdhetspolitiken ska få konkreta mål som kan mätas och följas upp, lovar jämställdhetsminister Åsa Regnér, S. ”Vi måste få en tydligare styrning”, sade hon på en konferens för statliga myndigheter.

– Vi är en feministisk regering och det måste märkas.

Det sade jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, när hon i dag invigningstalade på en konferens om jämställdhetsintegrering på statliga myndigheter. Hela regeringen ska utbildas i jämställdhet. En grupp ministrar från fyra departement – arbetsmarknadsdepartementet, justitiedepartementet, socialdepartementet och UD – ska konkretisera mål för jämställdhetspolitiken.

Arbetet hittills har varit alltför spretigt och utan styrning, anser hon.

– Jag hoppas att vi nu får en bred fåra framåt och inte så många små bäckar hit och dit.

När Åsa Regnér tillträdde sin post i höstas noterade hon en brist på samordning och långsiktighet i det jämställdhetspolitiska arbetet. Eventuellt kommer förslag om en särskild myndighet för jämställdhet från en utredning som ska redovisas i augusti.

När det gäller de statliga myndigheterna startar nu en andra fas av projektet JIM, jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter. Tidigare har 18 myndigheter haft ett särskilt uppdrag att utveckla en jämställd service till medborgarna. Nu utvidgas kretsen till 41 myndigheter. Som tidigare ska de få stöd av nationella sekretariatet för genusforskning.

En myndighet som varit med från början är Arbetsmiljöverket. Verkets tidigare generaldirektör Mikael Sjöberg, numera högste chef för Arbetsförmedlingen, säger att jämställdhetsintegrering har ”svårare än man önskar” att få fäste.

– Vi myndigheter behöver mål och krav på återrapportering. Men när det gäller jämställdhet räknar man med att vi jobbar med det ändå.

På Arbetsmiljöverket ledde arbetet fram till en särskild satsning på kvinnors arbetsmiljö.

– Vi hade prioriterat dödsolyckor och allvarliga olyckor, som främst drabbar män. Och det är helt rätt att satsa på det, men det har gjort att vi inte har sett de kvinnor som slits ut i vård och omsorg. Om man inte gör en samhällsekonomisk helhetsanalys kommer man bara att prata om branscher som byggande, transporter och industri.

Försäkringskassan har arbetat med att ta fram en handlingsplan. Myndigheten har bland annat analyserat upphandlingsprocessen från ett könsperspektiv och osakliga könsskillnader i handläggningen.

– I år ska vi implementera det här på bredden, säger Ann Persson Grivas, tillförordnad generaldirektör på Försäkringskassan. Nu lär vi medarbetarna hur de ska göra sitt jobb med normkritiska glasögon.

Den andra omgången av JIM ska pågå i fyra år. Kerstin Alnebratt, föreståndare för nationella sekretariatet för genusforskning, skulle hellre se en mer permanent ordning än projekt för jämställdhet.

– Fyra år är inte tillfyllest. Men i jämställdhetssammanhang är det en ocean av tid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA