UDs hantering strider mot grundlag

KU2014-05-13

Utrikesdepartementets senfärdighet att lämna ut handlingar stämmer inte överens med grundlagens krav. Men att biståndsministerns lön gick på biståndsanslaget var inte emot riktlinjerna, konstaterar Konstitutionsutskottet.

I dag presenterade riksdagens konstitutionsutskott, KU, sin årliga granskning av regeringens arbete.

Utrikesdepartementet fick under förra året kritik från flera håll för sin senfärdighet att lämna ut allmänna handlingar. Så sent som i december kritiserade KU departementets sätt att sköta diariet.

KU kommenterar ett ärende där Sida bett om samråd med utrikesdepartementet om sekretessen i handlingar som begärts ut. Handlingarna lämnades ut först efter tre månader. Enligt KU stämmer det förfarandet inte överens med grundlagens krav på att allmänna handlingar ska lämnas ut skyndsamt. Utskottet skriver också att man förutsätter att Regeringskansliet fortsätter sitt förbättringsarbete när det gäller öppenhet.

Publikt skrev i höstas om hur Sveriges Radios Ekot avslöjat att lönerna till dåvarande biståndsminister Gunilla Carlsson, M, och hennes statssekreterare under perioden 2009-2012 betalats med biståndspengar, sammanlagt mer än 20 miljoner kronor.

Men det strider inte mot reglerna, konstaterar KU i sin granskning. Utskottet skriver också att modellen för avräkningar setts över internt inom Utrikesdepartementet. Gunilla Carlsson lämnade regeringen i samband med regeringsombildningen i september 2013.

KU tog också upp om Försäkringskassans nedläggning av servicekontor var i linje med riksdagens tillkännagivande att öka tillgängligheten för medborgarna. KU såg dock ingen anledning att göra något uttalande i denna fråga.

KU har även granskat om regeringens styrning av Trafikverkets järnvägsunderhåll varit tillräcklig, men konstaterar att frågan är svår att avgöra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA